Grote Kerk in Breda breidt bliksembeveiliging uit na twee inslagen

1 oktober 2014 om 17:17
nl
In de Grote Kerk Breda wordt gewerkt aan de uitbreiding van de bliksembeveiliging. In januari en mei sloeg de bliksem twee keer in. Dat veroorzaakte enorme schade aan installaties en apparatuur. De kosten van de extra beveiliging bedragen 70.000 euro.
Geschreven door

De bliksemafleiders hebben honderden blikseminslagen overleefd. In 2014 werd de kerk twee keer door een bolbliksem geraakt.
Bij een bolbliksem is er niet of nauwelijks sprake van een directe inslag, waardoor de bliksemafleiders niet werken. De bolbliksem veroorzaakt wel een magnetisch veld waardoor alle leidingen, apparatuur en installaties beschadigd raken.
AbseilersOp diverse plekken in het kerkgebouw, eigendom van Stichting Grote Kerk, worden extra leidingen en beveiligingen gemaakt om een eventuele inslag te verdelen en onschadelijk te maken. Dat gebeurt ook in de toren, die eigendom is van gemeente Breda.
Aan de buitenzijde van de toren worden vier extra bliksemafleiders bevestigd. Dat zal met alpinisten gebeuren. Een gespecialiseerd bedrijf gaat al abseilend de leidingen langs de gevel van de toren bevestigen.
70.000 euroDe werkzaamheden beginnen op zes oktober en zullen tot vijftien oktober duren.
De kosten voor de uitbreiding van de bliksembeveiliging bedragen ruim zeventigduizend euro. De gemeente Breda betaalt het deel van de toren en de Stichting Grote Kerk betaalt voor het kerkgebouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.