Video

Berging Lancaster Werkendam van start

2 oktober 2014 om 10:36
nl
Na 70 jaar begint donderdag de berging van de Engelse bommenwerper bij Werkendam. Het toestel stortte op de terugweg naar Engeland neer, maar is nooit geborgen. Het toestel had doelen in Duitsland gebombardeerd. Mogelijk liggen de resten van staartschutter sergeant John Keogh nog in het toestel.
Geschreven door

De Lancaster van de Royal Air Force was met ruim honderd andere vliegtuigen onderweg naar Duitsland om daar een fabriek voor synthetische olie te bombarderen en om de Duitse nachtjager-communicatie te verstoren. Bijna veertig vliegtuigen gingen verloren. Het toestel is boven Tiel aangeschoten en uiteindelijk in Werkendam neergestort.
Het bedrijf Bodac uit Schijndel gaat het vliegtuig weghalen. De berging kost bijna zes ton.
KijkdagenTijdens de berging van de Lancaster LM 508 komen er twee kijkdagen voor geïnteresseerden. Leerlingen van alle basisscholen uit groep 7 en 8 kunnen met de klas ook een bezoek brengen aan de bergingslocatie.
Het vliegtuig moet weggehaald worden vanwege de komst van een bedrijventerrein. Eerder dit jaar leek het erop dat de meerderheid van de gemeenteraad de plek met rust wilde laten.
ProtestDe gemeente ontving verschillende brieven van mensen die vonden dat de gevallen sergeant een waardig graf verdient. Na een storm van protest stemde de raad in februari in met berging van het wrak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.