Studenten wisselend over colleges Diederik Stapel bij Fontys: ‘Ik neem het met een korreltje zout'

2 oktober 2014 om 13:07
nl
Studenten van de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg reageren wisselend op hun nieuwe leraar Diederik Stapel. De fraudeprofessor geeft daar sinds een paar weken les in het vak sociale filosofie.
Geschreven door

Drie jaar geleden was Stapel betrokken bij de grootste wetenschapsfraude ooit. Hij werkte toen voor de Universiteit van Tilburg en had data voor zijn onderzoeken gemanipuleerd.
Interessant, maar het wringt“Ik vind het heel interessant, helemaal top. Hij is eerlijk en vertelt open over zijn fouten. Hij noemt zichzelf ook regelmatig een loser”, zegt een studente die de colleges gevolgd heeft. Een andere student is geïnteresseerd in de colleges. “Zijn verhaal lijkt me interessant, maar alles wat hij vertelt, zou ik wel met een korreltje zout nemen”, vertelt ze lachend.
Anderen zijn helemaal niet te spreken over de keuze om Stapel lessen te laten geven. “Ik zou uit principe zijn college niet volgens om wat hij heeft gedaan”, zegt een student. ''Ik vind dit niet goed voor de school,'' vertelt een studiegenoot. ''Maar als hij ons bij kan brengen wat hij verkeerd heeft gedaan, dan kan hij hier niet zoveel verkeerd doen.''
Een ander denkt wel echt iets van de lessen te kunnen leren. “Van deze man kun je leren hoe het niet moet”, zegt ze. “Fontys zorgt er zo voor dat we zelf niet zomaar gaan frauderen.”
'School toont lef'Wouter van der Molen schrijft op de Facebook-pagina van Omroep Brabant dat hij vindt dat Fontys lef toont door deze lessen aan te bieden. "Meneer gaat een keer per week les geven over de schaduwkant van het succes. Wie kan daar beter over vertellen dan iemand die dat aan den lijve ondervonden heeft?"
Fontys heeft weinig ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat Stapel colleges geeft op de school. Volgens een woordvoerder doet Fontys dat nooit bij het aanstellen van nieuwe docenten. Studenten krijgen geen studiepunten voor het vak van Stapel. Het staat los van de opleiding en zij volgen het vak op vrijwillige basis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.