Video

Shell fakkelt na stoomlekkage, herkomst roetdeeltjes in Moerdijk onbekend

2 oktober 2014 om 13:24 • Aangepast 21 november 2020 om 22:17
nl
Op het terrein van Shell Moerdijk wordt fors gefakkeld. Dat heeft alles te maken met een stoomlekkage die zich donderdagochtend voordeed.
Profielfoto van
Geschreven door

De impact daarvan zal nog enkele dagen duren, laat Shell donderdagavond weten. Hierdoor zal ook de komende dagen een verhoogde fakkel zichtbaar zijn.
Onderzoek roetdeeltjesIn het dorp Moerdijk zijn roetdeeltjes neergeslagen, zo meldt de gemeente Moerdijk. Die kreeg daar donderdagochtend diverse meldingen van. De provincie Brabant liet donderdagmiddag weten dat de herkomst ervan nog onduidelijk is.
Een analyse van roetmonsters moet uitwijzen waar de roetdeeltjes uit bestaan en wie de veroorzaker is, maar de resultaten worden niet voor maandag verwacht. Vooralsnog is er geen aanwijzing dat de roetdeeltjes van Shell Moerdijk komen.
Stoomketel uitgezetHet 'roetend fakkelen' bij Shell heeft alles te maken met een stoomlekkage die zich donderdagochtend voordeed. Hoewel de stoomketel inmiddels is uitgezet, waardoor er geen stoom meer lekt, is het productieproces dusdanig gestoord dat er moet worden gefakkeld. Shell doet dat uit veiligheidsoverwegingen. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit gaat duren.
Vlammen in verre omgeving te zien"Door de stoomlekkage zijn er operationele problemen ontstaan waardoor we moeten fakkelen", zegt een woordvoerder van het bedrijf.
De stoomlekkage ontstond rond kwart voor acht. Dit zorgde voor geluidsoverlast die ook in de omgeving was te horen. De vlammen zijn tot in de verre omgeving te zien. Shell fakkelt als er producten in het productiesysteem zitten die eruit moeten.
Advies gemeente De gemeente adviseert mensen in Moerdijk om handen goed te wassen met water en zeep als mensen roetdeeltjes aan hun handen hebben en voeten goed te vegen om naar binnen lopen van deeltjes te voorkomen. Ook wordt geadviseerd om kinderen niet te laten spelen op vervuilde speeltoestellen of pleinen.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.