Video

Provincie Brabant tevreden met IDOP’s: 'Het brengt burgers bij elkaar'

2 oktober 2014 om 16:52
nl
Van een nieuwe multifunctionele accommodatie in Wijbosch tot een opgeknapt dorpsplein in Hoogeloon. De provincie Brabant is tevreden over de verbeterde leefbaarheid in dorpen door IDOPS, zogenaamde toekomstplannen. Grotendeels bedacht, gemaakt en uitgevoerd door burgers, maar gefinancierd door de provincie. Provinciebestuurder Brigite van Haaften: “Het heeft burgers dichter bij elkaar gebracht.”
Geschreven door

De afgelopen vijf jaar zijn er in Brabant 74 IDOPS gerealiseerd. Totale kosten: zo’n 252 miljoen euro. De gemeenten betaalden het grootste deel van 200 miljoen euro, ook bedrijven en particulieren droegen hieraan bij. De provincie betaalde de overige 52 miljoen euro.
Verrijking voor BrabantVolgens Van Haaften zijn IDOPS een verrijking voor Brabant. “Het heeft niet alleen fysiek tot een mooi resultaat geleid, maar het heeft mensen ook dichter bij elkaar gebracht”, vertelt ze. “Ze hebben elkaar nu gevonden en kunnen ook op andere vlakken opnieuw samenwerken.”
Tevreden inwonersInwoners van dorpen die een IDOP indienden, zijn eveneens tevreden over het resultaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Tilburgse onderzoeksinstituut PON. De inwoners vinden dat hun dorp er flink op vooruit is gegaan. Eerst gaven ze de leefbaarheid een 6,3. Nu na afronding van het project een 7,9.
Projecten afgerondAlle 74 IDOP-projecten zijn ondertussen afgerond. Geld aanvragen voor een IDOP is niet meer mogelijk, maar de provincie blijft werken aan het verbeteren van de leefbaarheid in dorpen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.