Wim Daniëls gaat ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag de taal achterna in zijn 100e boek

2 oktober 2014 om 18:14
nl
Hij heeft talloze boeken geschreven over taal, schrijver en taalkundige Wim Daniëls uit Eindhoven. En nu is er zijn honderdste boek, en dat gaat over...taal. Maar het is toch anders dan al die andere boeken, want het gaat ook over Wim Daniëls. De 'Taal Achterna' heet het, en het beschrijft hoe Daniëls vanuit het dialect in zijn geboortedorp Aarle Rixtel werd gegrepen werd door de taal. En dat hield nooit meer op
Geschreven door

In het boek beschrijft Wim Daniëls hoe hij vanuit het Aarle-Rixtel de wereld van de taal heeft ontdekt. "Ik probeer in het boek wel steeds de link te leggen met het dialect uit mijn geboortedorp", aldus Daniëls.
Zestig jaarWim Daniëls wordt 11 oktober zestig jaar. Een mooie leeftijd om te bekijken waarom hij zo door de taal gegrepen wordt.
"Ik ben eentalig opgevoed, in het dialect. Mijn vader kwam uit Stiphout en mijn moeder uit Mierlo-Hout. Met hun trouwen zijn ze in Aarle-Rixtle gaan wonen. Ze trouwden in een onverwarmd huis. Het water in de beddenkruik is in de huwelijksnacht bevroren. Zij spraken dialect en ik ben ook in dat dialect opgevoed", aldus Wim.
Te laat geborenIn Onder Ons leest Wim Daniëls een klein stukje voor uit zijn boek dat donderdag 9 oktober verschijnt in de boekhandel. Hij vertelt dat hij in 1954 op 11 oktober in Aarle-Rixtel is geboren. Geen gunstige datum want later werd steeds gezegd dat hij te laat geboren was.
"De uiterste datum om vroeger geboren te worden was 1 oktober. Daarna was het te laat. Het had met de start op de kleuter- of basisschool te maken. Als iemand tegen me zegt morgen ben je jarig, dan denk ik meteen: ja dat is wel mooi te laat", aldus Wim Daniëls.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.