Video

Ratten roven volière leeg, 35 kanaries opgegeten: knaagdierenplaag blijft mensen Acht achtervolgen

2 oktober 2014 om 18:49
nl
Hij heeft alle kieren dichtgekit, rattenvallen gezet en rattengif in huis gehaald om heel wat beesten plat te leggen. Tóch blijven de zwarte ratten terugkomen naar Freek van Beek uit Acht om zijn kanaries op te eten. Er heerst al tijden een rattenplaag in het dorp.
Geschreven door

Ooit vlogen er 35 kanaries in de volière. Maar die zijn stuk voor stuk opgegeten. "Ze zeiden tegen mij dat het misschien een wezel was, maar het waren gewoon de ratten", vertelt Van Beek.
Toen hij zijn laatste kanarie als niets meer dan een kadavertje in de volière aantrof, besloot hij even een pauze in te lassen. De Eindhovenaar kocht even geen nieuwe kanaries meer. Eerst moesten de ratten bestreden worden.
Ratten kwamen terugHij spoot alle kieren dicht met kit en plaatste schaaltjes met rattenvallen en rattengif vanuit de hele wereld. "Overal waar ik op vakantie ga, kijk ik of ze rattengif hebben." En met succes want er was geen rat meer te zien.
Althans dat dácht hij, want nadat hij vijftien nieuwe kanaries had gekocht sloegen de beesten weer toe. De vogeltjes sneuvelden weer één voor één en nu zitten er nog maar zes. "Iedere ochtend kijk ik als eerste of ze er alle zes nog zitten", vertelt Van Beek over zijn angst dat ook deze nog gaan sneuvelen.
'Niet alleen een probleem van ons'De inwoner uit de Eindhovense wijk Acht vindt dat de gemeente binnenkort stappen moet ondernemen om de plaag te bestrijden. "Dit is niet alleen meer een probleem van ons maar ook voor de volksgezondheid lijkt me het niet best dat die ratten overal rondlopen", vertelt hij.
Of dat gaat gebeuren moet aanstaande dinsdag blijken. Dan wordt het onderwerp besproken in de commissievergadering. Dit naar aanleiding van de vragen die het CDA stelt aan het college en de wethouders.
Neemt gemeente haar verantwoordelijkheid?Ze roepen het college en de wethouder op om contact te zoeken met buurtorganisaties in de wijken waar de plaag heerst. Dit om de inwoners op te roepen preventieve maatregelen te treffen.
Daarnaast willen ze dat de gemeente nu verantwoordelijkheid gaat nemen om de plaag aan te pakken. Ze denken dat het probleem nu zo groot is dat de volksgezondheid en leefbaarheid aangetast worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.