Video

Plofkip eind 2015 niet meer in de schappen van Jumbo

3 oktober 2014 om 08:03
nl
De plofkip is eind volgend jaar niet meer te koop bij Jumbo. Dat heeft de Veghelse supermarktketen bekendgemaakt.
Geschreven door

De plofkip, door Jumbo basiskip genoemd, wordt vanaf volgende week vervangen door vlees van een langzamer groeiend ras. Die kip leeft een paar dagen langer en krijgt het dier meer ruimte, natuurlijk daglicht en afleidingsmateriaal zoals strobalen.
Plofkippen lopen met 21 kippen per vierkante meter, de nieuwe standaardkippen lopen met 14 kippen per vierkante meter. Klanten zullen voor de nieuwe kip één euro per kilo meer betalen.  
Nog geen keurmerkDe nieuwe kip van Jumbo krijgt nog geen Beter Leven-ster, het minimale keurmerk voor dierenwelzijn, van de Dierenbescherming. Die organisatie spreekt wel van een stap vooruit.
"Jumbo laat zien dat de kipplannen van andere supermarkten onvoldoende zijn", zo moedigt ook Wakker Dier de stap van Jumbo aan. De 'Nieuwe Standaard Kip' van Jumbo is overigens nog steeds niet helemaal wat Wakker Dier wil. De Jumbo-kip groeit dan wel net zo snel als kippen die één ster van het Beter Leven-keurmerk hebben, maar het dier komt nog steeds niet buiten, zegt een woordvoerder van Wakker Dier.  
Wakker Dier lag afgelopen maanden nog in de clinch met Albert Heijn over de 'honderd procent verantwoorde kip' van de supermarkt. Die is volgens de welzijnsorganisatie helemaal niet zo verantwoord als AH deed voorkomen in de reclame.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.