Video

Brabantse agenten vaker ontslagen na wangedrag: geweld, diefstal en corruptie

3 oktober 2014 om 14:02
nl
Het aantal agenten dat na wangedrag wordt ontslagen in Brabant is flink gestegen. In de eerste zes maanden van 2014 zijn al evenveel agenten op straat gezet als in heel 2013. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant heeft gekregen na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur. Opvallend is vooral dat agenten in Oost-Brabant de fout in gaan.
Geschreven door

In de eerste helft van 2013 werden vier agenten ontslagen, in de tweede helft van 2013 zes. In 2014 zijn er tot eind juni tien politiemensen ontslagen. De redenen lopen uiteen: zedenmisdrijven, corruptie, contacten met criminelen, diefstal van het werk en schulden (waardoor agenten chantabel zijn).
Ook agenten gestraftDaarnaast werden in 2013 31 agenten gestraft, maar niet ontslagen. In de eerste helft van 2014 waren dat er 16. Vaak vanwege fraude, geweld of informatiemisbruik, zoals het zoeken in politiesystemen voor privégebruik of onjuiste declaraties.
Maar ook werden agenten gestraft voor een ongepast bericht op social media, mishandeling of privégebruik van de dienstauto.
Bij het korps Oost-Brabant werken 3950 agenten. In de oude regio Midden- en West 3600.
Geen waardeoordeel, wel elk één teveelDe Brabantse politie zegt dat ze geen waardeoordeel wil geven over het aantal ontslagen, maar zegt wel dat elk ontslag er één teveel is. Volgens een woordvoerder is een stijging van het aantal gevallen te zien waarbij beslag op het loon is gelegd.
"Financiële problemen maken medewerkers kwetsbaar en mogelijk chantabel, waardoor er veiligheidsrisico's kunnen ontstaan", zegt een woordvoerder.
Behoorlijk aantalOud-korpschefs uit verschillende regio’s in Nederland zeggen dat ze tien ontslagen in een half jaar tijd 'behoorlijk' vinden. “Je zou bijna denken dat er dan toch iets bijzonders aan de hand is”, zegt er een.
Politievakbond ANPV zegt in een reactie dat ze het aantal van tien ontslagen hoog vinden. "Je kunt niet zeggen dat op een korps van 7000 agenten in Brabant, 10 weinig is. Elk is er één teveel", zegt vice-voorzitter Hans Schoones.
Oost-Brabant hoger dan westOpvallend is dat vooral agenten in Oost-Brabant vaker worden gestraft. In Oost-Brabant waren dat er in anderhalf jaar tijd 49, in West-Brabant 18. Het korps Oost-Brabant zegt dat dat komt omdat zij een samenvoeging is van twee politieregio's.
Een oud-korpschef: “Een reden kan ook zijn dat het ene korps er meer bovenop zit dan de ander. Het ligt eraan hoe zeer je ziet wat er speelt en niet wegkijkt. Ik heb er destijds in mijn regio echt werk van gemaakt. Toen zag je ook dat het aantal ontslagen hoger kwam te liggen.”
Wees open en discussieer Volgens oud-korpschefs kan er meer preventief gewerkt worden. “Wij bedachten in mijn korps cases en bespraken die op de vloer. We merkten dat collega’s dat fijn vonden.”
De Brabantse politie zegt dat ze vanwege de stijging van het aantal loonbeslagen bezig zijn om de schuldproblematiek aan te pakken.  "Onder meer door het geven van voorlichting, hulp en het stimuleren van openheid en bespreekbaarheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.