Theatermakers van EELT zetten bladblazers in als muziekinstrument

7 november 2014 om 12:15
nl
Herrie of muziek? Vaak is het een kwestie van smaak, waar de een uren op kan dansen, wordt door de ander als pokkeherrie omschreven, pianoklanken waar de een bij weg kan zwijmelen, ervaart de ander als slaapverwekkend ervaren. De Tilburgse theatermakers van EELT zoeken bewust die grens op. In hun 'Bladblazerssymphonie' die op 14 november in premíere gaat, worden, inderdaad, bladblazers ingezet als muziekinstrument.
Geschreven door

In de herfst - het beste jaargetijde hiervoor - van 2013 hebben componist Aart Strootman en Monique Zijp van EELT al eens een dagje geoefend om te kijken hoe bladblazers nou precies klinken. Inmiddels, bijna een jaar later zijn ze al een stuk verder. Strootman heeft de laatste nootjes al geschreven, Zijp heeft er een voorstelling bij bedacht en er wordt nu druk gerepeteerd. Aan de voorstelling doen veel amateurs mee; inwoners van De Reeshof met hun eigen bladblazer.
ReeshofparkDe bladblazerssymphonie gaat in premiere in het Reeshofpark, Een stukje Tilburg waar veel inwoners meewarig naar kijken, heeft de kans zich eens op een heel andere manier in de kijker te spelen.
Een belangrijke rol is er weggelegd voor Anton Schra, een werknemer van Prospects@Work in Tilburg dat mensen begeleidt met een arbeidshandicap. Schra omschrijft zichzelf als een ex-gabber; hij is DJ en spaart al jaren industriële geluiden die hij gebruikt in zijn eigen composities.
De bladblazers worden in de compositie van Strootman begeleid door een zangeres, een cellist én een grommende sousafoon. Eerder stonden al twee andere afleveringen van een serie over deze bladblazerssymfonie op deze site..

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.