Laatste vijf F-16’s vanaf vliegbasis Volkel vertrokken naar Jordanië voor missie tegen IS

3 oktober 2014 om 15:39
nl
De laatste vijf Nederlandse F-16's die gaan meedoen aan de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak zijn geland in Jordanië. De gevechtsvliegtuigen vertrokken vanaf vliegbasis Volkel. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Geschreven door

Nederland zal met acht F-16's, waarvan twee reservetoestellen, deelnemen aan luchtaanvallen op doelen van IS in Irak.
'Het kan heel snel gaan'Mogelijk komen de gevechtsvliegtuigen dit weekend al in actie. 'Het kan heel snel gaan', zei Hennis. Als het zover is, zal ze eerst de Tweede Kamer informeren. Volgens de minister moeten er eerst nog 'een aantal zaken in de commandolijn' worden geregeld.
Premier Mark Rutte zei donderdagavond in de Tweede Kamer dat de straaljagers op z'n vroegst in de loop van volgende week actief worden boven Irak.
Rol vliegbasis VolkelEen woordvoerder van het ministerie van Defensie noemde het maandag, toen de missie werd gebriefd aan de Tweede Kamer, voor de hand liggend dat ook de Brabantse vliegbasis bij de missie betrokken zou zijn.
Eerder noemde het ministerie de claim van de burgemeester van Leeuwarden dat de F-16's voor Irak uitsluitend door de Friese basis zouden worden geleverd, voorbarig.
Ondersteunen grondtroepen, later bombardementenDe Nederlandse toestellen zullen in eerste instantie Iraakse en Koerdische grondtroepen ondersteunen in een zogeheten 'close air support' rol. Dat betekent dat ze worden ingezet als deze troepen in de problemen komen.
De piloten kunnen dan laag overvliegen om de vijandelijke strijders af te schrikken maar ze mogen zo nodig ook vuren met hun boordkanon of een bom afwerpen als daarvoor opdracht wordt gegeven.    Vervolgens zullen de Nederlandse F-16's ook ingezet worden om aanvallen uit te voeren op vaste doelwitten van Islamitische Staat (IS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.