Brabant helpt honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog Belgen opnieuw

4 oktober 2014 om 01:37
nl
Honderd jaar geleden moesten een miljoen Belgen uitwijken voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog. Mensen uit onder meer Antwerpen moesten hun stad halsoverkop verlaten, omdat ze hun leven niet meer veilig waanden. Ze zochten en kregen onderdak in steden als Breda en Bergen op Zoom. Die evacuatie wordt dit weekend in Antwerpen met een driedaags evenement herdacht.
Geschreven door

Opnieuw steekt Brabant de zuiderburen

een helpende hand toe.
Waterbouw helpt bij aanleggen VredesbrugDe geniecompagnie Waterbouw, een onderdeel van de Koninklijke Landmacht in Den Bosch, heeft deze week geholpen bij de aanleg van de Vredesbrug, die centraal staat tijdens de festiviteiten.
Er worden deze dagen honderdduizend mensen verwacht in Antwerpen. De vluchtelingenstroom werd onlangs belicht in een groots opgezet theatervoorstelling in Bergen op Zoom: 'Exodus aan de Schelde'.
Niet te doen zonder BrabandersZonder de Brabantse inbreng was het voor de Belgische militairen nauwelijks te doen geweest de tijdelijke oversteek aan te leggen, zo meldt onder anderen Eric Rombouts. Hij is Ere Luitenant-Kolonel in België en is nu vooral actief als gids voor het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.
Rombouts wordt gezien als een groot kenner van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hij is zeer te spreken over de manier waarop de Belgische vluchtelingen in ons land, dat neutraal was tijdens de Grote Oorlog, zijn opgevangen.
Herdenking valt in het waterDe opening van de pontonbrug is echter gedeeltelijk in het water gevallen. Vrijdag waren er lange wachtrijen toen militairen de overstap wilde maken. Zaterdag liep de opening in eerste instantie meer dan een uur vertraging op, aldus De Standaard.
Uiteindelijk moest de brug worden opgebroken. Naar schatting 12.000 belangstellenden zullen de voettocht dit weekend niet kunnen meemaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.