‘IS kan F-16’s uit Volkel neerschieten’

4 oktober 2014 om 08:27
nl
Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben raketten waarmee ze F-16's kunnen neerschieten. Daardoor zijn er flinke risico's voor de Nederlandse F-16-vliegers die binnenkort IS-doelen in Irak gaan bombarderen, meldt De Telegraaf. Vrijdag vertrokken de laatste vijf F-16’s vanaf vliegbasis Volkel.
Geschreven door

IS veroverde in augustus de belangrijke Syrische luchtmachtbasis Tabqa. Daar kregen de jihadisten ultramodern materieel van de Syrische luchtmacht in handen, waaronder mobiele raketinstallaties.
BedreigingVoormalig F-16-vlieger Steve Netto noemt de raketinstallaties een bedreiging voor onze piloten, schrijft de krant. De raketten zouden zo gemoderniseerd zijn dat onze F-16’s ze niet onschadelijk kunnen maken.
Eerder zei Commandant der Strijdkrachten Middendorp dat de risico's beperkt zijn. Er gaan acht Nederlandse F-16’s naar Irak. Twee daarvan zijn reservetoestellen.
Ondersteunen en bombardementenDe Nederlandse toestellen zullen in eerste instantie Iraakse en Koerdische grondtroepen ondersteunen in een zogeheten close air support rol. Dat betekent dat ze worden ingezet als deze troepen in de problemen komen.
De piloten kunnen dan laag overvliegen om de vijandelijke strijders af te schrikken maar ze mogen zo nodig ook vuren met hun boordkanon of een bom afwerpen als daarvoor opdracht wordt gegeven. Vervolgens zullen de Nederlandse F-16's ook ingezet worden om aanvallen uit te voeren op vaste doelwitten van Islamitische Staat (IS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.