‘Alles is ondergeschikt aan de winst’, Bosschenaar Gerd-Jan Poortman klaar voor Volvo Ocean Race

5 oktober 2014 om 15:22 • Aangepast 24 april 2020 om 18:11
nl
Na maanden hard trainen is het dan zover: de twaalfde editie van de Volvo Ocean Race. De prestigieuze zeilrace is dit weekend van start gegaan in het Spaanse Alicante. Bosschenaar Gerd-Jan Poortman vertegenwoordigt de Brabantse eer in het driejaarlijkse zeilevenement om de wereld.
Geschreven door

“De motivatie om te willen winnen is het enige dat je door deze tocht trekt”, vertelt de profzeiler in het Omroep Brabant-radioprogramma Sportlunch.
'Racen is heerlijk'Met Team Brunel heeft Poortman maandenlang geoefend voor de Volvo Ocean Race. ”We hebben echt ontzettend hard getraind. Na drie maanden hadden we al tienduizend mijl gevaren”, vertelt Poortman. In juli vertrok het team voor een laatste trainingsstage van anderhalve maand naar Lanzarote (Canarische Eilanden).
Maar nu is het tijd voor het echte werk. Poortman is blij dat de negen maanden durende rond-de-wereld-race eindelijk gaat beginnen. “Ik kijk er naar uit om tegen de concurrentie te varen. Racen vind ik echt heerlijk.” De tocht eindigt in juni 2015, na negen etappes, tien havenraces en ruim 71.000 kilometer.[YouTube:body:http://youtu.be/fpPiKXrhfR8]
'Alles is ondergeschikt'Voor de zeilers wordt het een heftige periode, met weinig slaap en slecht eten. “Maar dat is allemaal ondergeschikt aan de winst”, legt Poortman uit. “Je denkt niet meer na over de pijn, de kou en het eten. Je wilt winnen.” De Bosschenaar deelt zelfs zijn slaapzak met een andere zeiler. Hij lacht: “Die blijft dan lekker 24 uur lang warm.”
De Bosschenaar, die in Drunen opgroeide, doet voor de derde keer mee aan de Volvo Ocean Race. Dit jaar brengt de route hem via Alicante (Spanje) langs Kaapstad (Zuid-Afrika), Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Lissabon (Portugal), Lorient (Frankrijk), Den Haag en Göteborg (Zweden).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.