Video

'Het voelt alsof je nergens bij hoort'; één op de negen Brabanders kan slecht lezen en schrijven

5 oktober 2014 om 19:26 • Aangepast 21 november 2020 om 22:13
nl
Het aantal Brabanders dat niet of nauwelijks kan lezen en schrijven neemt toe. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Lezen en Schrijven. De voornaamste reden hiervoor is de vergrijzing. Bijna eén op de negen inwoners van onze provincie is laaggeletterd of zelfs analfabeet.
Profielfoto van
Geschreven door

De Efteling stond de hele maand in het teken van laaggeletterdheid. Bij de afsluiting van deze maand presenteerden prinses Laurentien en de Drunense schrijver Paul van Loon zondagochtend hun nieuwe boek: De Sprookjessprokkelaar.
Van Loon en de prinses schreven het boek samen. De bedoeling is dat het een wapen wordt in de strijd tegen laaggeletterdheid.
'Kinderen niet voorlezen'Yvonne Geers uit Dongen kon jarenlang helemaal niet lezen en schrijven, maar heeft inmiddels zoveel bijscholing gehad dat ze nu wel kan lezen. Geers: "En ik overweeg nu zelfs om een boek te schrijven, dus het gaat goed met me. Maar het was wel heftig hoor, om helemaal niet te kunnen lezen en schrijven. Ik kon bijvoorbeeld mijn kinderen niet voorlezen en kon de recepten niet lezen van medicijnen van de apotheek."

Wachten op privacy instellingen...

ToverstafPrinses Laurentien is oprichter van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij zet zich in die rol al jaren in voor alfabetisering en schreef nu dus mee aan een sprookjesboek erover. Laurentien: "Dat sprookje gaat natuurlijk niet als een soort van toverstaf het probleem oplossen. Maar het kan op verschillende manieren kinderen prikkelen om van verhalen te houden."
'De Sprookjessprokkelaar' is in principe een kinderboek, maar daarnaast ook prima geschikt voor ouderen die net beginnen met lezen en schrijven. Directeur Imagineering Olaf Vugts van de Efteling: "Daarom hebben we de letters extra groot gemaakt."
Ouderen grootste probleemJuist die ouderen vormen het grootste probleem. Onder hen groeit het percentage mensen met een taalachterstand het hardst. Laurentien: "En voor die mensen willen we ons nu extra hard gaan inzetten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.