Ziekteverzuim personeel jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda landelijk gezien het hoogst

6 oktober 2014 om 17:13
nl
Het ziekteverzuim van het personeel van jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda is met tien procent het hoogst van alle jeugdgevangenissen in Nederland. Het landelijk gemiddelde tot en met juli is 7,2 procent.
Geschreven door

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie op Kamervragen van het CDA. Het landelijke ziekteverzuim is recent wel gedaald. In de eerste vier maanden lag het verzuim nog op 7,8 procent. De streefnorm voor ziekteverzuim van gevangenispersoneel is 6,5 procent.
Intensieve taakHet verschil in de cijfers komt volgens Teeven door 'lokale omstandigheden', waaronder de leeftijdsopbouw en het verschil bij de diverse instellingen in kort en lang verzuim.
Een woordvoerder van justitie kan niet specifiek ingaan op de situatie bij Den Hey-Acker. Het is daarom niet bekend waarom het ziekteverzuim bij de Bredase jeugdgevangenis hoger is.
Zeer kritischIn 2012 bleek uit een rapport dat het ziekteverzuim in Den Hey-Acker nog veel hoger was, tot dertig procent. Vier inspectiediensten oordeelden toen zeer kritisch. De inrichting had toen sterk te lijden gehad onder de capaciteitsreductie en de daarmee gepaard gaande reorganisatie. Teeven nam maatregelen om de situatie te verbeteren.
Gevangenen ontsnaptDe inrichting komt wel geregeld negatief in het nieuws. In februari werd een man veroordeeld tot zeven maanden cel en tbs omdat hij er vernielingen had aangericht. In januari wist een gevangene zich te ontrekken tijdens zijn verlof. In november 2013 werd er met een braadpan brand gesticht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.