Gemeenten Noordoost-Brabant vrezen onverantwoord grote risico's voor kinderen en gezinnen in 2015

6 oktober 2014 om 17:21
nl
Alle gemeenten in Noordoost-Brabant maken zich zeer ernstig zorgen over de toekomstige jeugdhulp. Zij worden hiervoor volgend jaar verantwoordelijk, maar krijgen van het rijk veel te weinig geld.
Geschreven door

Dit staat in een brandbrief van die gemeenten, die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag kreeg bij een bezoek aan Uden.
'Loodje leggen'De gemeenten zijn bang dat als er niets verandert onverantwoord grote risico’s ontstaan voor kinderen en gezinnen. Ook zijn ze bang dat instellingen het loodje gaan leggen.  
Op zich hebben de gemeenten er geen moeite mee dat er in Den Haag gekozen is voor decentralisatie van de jeugdzorg. Maar om de hulp verantwoord te kunnen geven, is ruim 15 miljoen euro meer nodig. "De door u en ons beoogde zachte landing dreigt een crash te worden", schrijven ze aan Van Rijn als er niets verandert. In dat geval zullen wachtlijsten groeien, worden kinderen onnodig uit hun huis geplaatst en dreigen instellingen om te vallen.
In discussieUiteraard hebben de gemeenten over een alternatief gedacht. Ze hebben hierover al bijna een akkoord bereikt met de aanbieders van jeugdhulp. Maar om dat uit te kunnen voeren is voor volgend jaar extra geld nodig of, zoals de gemeenten dat noemen, 'een financiële overbrugging.' Ze willen graag hierover de discussie aangaan met Van Rijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.