Zes vragen en antwoorden over platleggen Shell Moerdijk: 'Stilvallen fabriek is een drama'

7 oktober 2014 om 13:30
nl
Shell Moerdijk heeft dinsdag noodgedwongen de fabrieken in Moerdijk moeten stilleggen om een stoomlek te repareren. Zes vragen en antwoorden over wat de gevolgen zijn voor het chemisch bedrijf.
Geschreven door

Simon den Boer uit Oude Molen heeft 35 jaar bij Shell gewerkt als proces-operator. Hij geeft antwoord.
Hoe is de situatie te omschrijven?"Eigenlijk voor Shell dramatisch. Als het hele bedrijf, met alle fabrieken, stil komt te liggen, is dat voor een bedrijf als Shell eigenlijk een ramp. Er zijn langdurige contracten en die lopen dus gewoon door."
LEES OOK: Shell Moerdijk tot einde van het jaar plat om stoomlek te repareren
Hoeveel geld gaat dit Shell kosten?"Ja, dit loopt in de papieren. Shell heeft natuurlijk wel wat geld, maar hier wordt niemand blij van."
Als Shell stilligt, kan het personeel wel thuisblijven, toch?"Nee, dat is een compleet misverstand. Er wordt hard gewerkt om de storing op te sporen, eventuele alternatieven te bedenken en oplossingen te berekenen."
Waarom gaat Shell de komende dagen affakkelen?"Affakkelen is nodig om alle leidingen en installaties leeg te maken en schoon te maken zodat storingen makkelijk op te lossen zijn."
Kan de olieleiding tussen Rotterdam en Moerdijk nog voor problemen zorgen?"Nee dat is geen probleem. Die leiding is makkelijk dicht te zetten."
De productie ligt tot eind dit jaar stil. Is dat voldoende tijd?"Normaal gesproken is dat geen probleem. Het is tijd genoeg om een definitieve oplossing te bedenken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.