Boringen naar schaliegas verder uitgesteld, Boxtel en Haaren ontspringen voorlopig de dans

7 oktober 2014 om 15:28
nl
Het boren naar schaliegas wordt langer stopgezet. Minister Kamp van Economische Zaken wacht eerst de uitkomst van alle rapporten af en neemt pas begin 2016 een beslissing over nieuwe vergunningen. Dat heeft hij dinsdag de Tweede Kamer laten weten.
Geschreven door

In september 2013 werden alle schaliegasboringen tijdelijk stopgezet. Eind van dit jaar zou de minister een besluit nemen over het hervatten en uitbreiden van de boringen.
Boxtel, Haaren en provincie tégen schaliegasMaar het blijkt dat het opstellen van de zogeheten Structuurvisie Schaliegas, waarin dat geregeld wordt, veel meer tijd kost dan eerst werd gedacht.
Volgens Milieudefensie komt dat door de vele kritische reacties. In dat schaliegasrapport wordt onder meer bepaald of en waar boringen naar schaliegas moeten plaatsvinden.
Onder meer Boxtel en Haaren waren in beeld voor nieuwe boringen. Zowel inwoners, gemeentebestuur, als het provinciebestuur van Brabant verzetten zich daartegen en voerden regelmatig acties.
Vergunningen opgeschortMinister Kamp schrijft aan het parlement dat hij tot de vaststelling van de structuurvisie Schaliegas geen nieuwe aanvragen voor opsporingsvergunningen voor schaliegas in behandeling zal nemen. Ook worden de bestaande vergunningen voorlopig niet verlengd.
Dat houdt in dat zowel Cuadrilla Brabant als Hexagon Energy hun activiteiten binnenkort moeten opschorten. Caudrilla is onder meer in de omgeving van Waalwijk bezig geweest en zat op het vinkentouw om bij Boxtel naar schaliegas te gaan boren. Hun vergunning loopt op 25 november 2014 af.
Hexagon zoekt in De Peel naar schaliegas. De beide vergunningen worden niet verlengd maar wel aangehouden zodat zij na 2015 hun plaats niet aan andere bedrijven hoeven af te staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.