Nederlandse F-16’s werpen eerste bommen op IS-doelen Irak

7 oktober 2014 om 15:54
nl
Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag voor het eerst bommen gegooid op doelen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Vijf van de acht gevechtsvliegtuigen die bij de internationale missie tegen IS door Nederland zijn ingezet, vertrokken vorige week vanaf vliegbasis Volkel.
Geschreven door

De twee F-16's wierpen drie bommen op bewapende voertuigen van IS die Koerdische strijders onder vuur namen in het noorden van het land. Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook IS-strijders omgekomen.
Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Waar de bommen precies in het noorden van Irak zijn gegooid, maakt het ministerie niet bekend.
Nederlandse F-16'sHet is nog onduidelijk of het bij het eerste bombardement F-16's betrof die vertrokken vanaf vliegbasis Volkel. De andere drie F-16's die zijn ingezet, vertrokken vanaf de vliegbasis in Leeuwarden. Twee van de acht F-16's zijn reserve.
De Nederlanders maakten zondag hun eerste vluchten boven het conflictgebied in Irak. Daarbij werden geen wapens ingezet. De F-16's opereren vanuit Jordanië.
'IS kan F-16's uit de lucht schieten'IS-strijders zouden raketten hebben waarmee ze F-16's kunnen neerschieten, zo meldde De Telegraaf zaterdag. IS veroverde in augustus de belangrijke Syrische luchtmachtbasis Tabqa.
Daar kregen de jihadisten ultramodern materieel van de Syrische luchtmacht in handen, waaronder mobiele raketinstallaties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.