Professor TU/e over Nobelprijs voor makers ledlamp: ‘Niemand geloofde er nog in’

7 oktober 2014 om 16:26
nl
Iedereen heeft elke dag te maken met de ontdekking van de drie winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Meerdere keren per dag zelfs. “De maatschappelijke impact van de ontdekking van de blauwe ledlamp is enorm, het raakt ieders leven'', zegt Wilbert IJzerman, professor aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/Eindhoven en werkzaam bij de lichtdivisie van Philips.
Geschreven door

“Je kunt het de digitalisering van de verlichting noemen", alvus Ijzerman. Volgens hem is de toekenning van de Nobelprijs voor Natuurkunde aan de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan van Japanse afkomst Shuji Nakamura dan ook terecht.
“Zij hebben voor een revolutie gezorgd op het gebied van verlichting. Vandaag de dag heeft iedereen hier op wat voor manier dan ook mee te maken.''
EnergiebesparingHet grootste belang van deze ontdekking is volgens IJzerman de enorme energiebesparing. “Een ledlamp is gemiddeld tien keer zo efficiënt als een gloeilamp en twee tot drie keer zo efficiënt als een spaarlamp. Daarnaast zijn de mogelijkheden met ledlicht veel breder dan alleen verlichting, omdat het ook in bijvoorbeeld tv's wordt gebruikt.''   De ontdekking van deze nieuwe, milieuvriendelijke lichtbron kwam eind jaren '80. “Niemand geloofde hier meer in. Al decennia lang werd onderzoek gedaan naar deze verlichting, maar het lukte niemand. Tot hen dus'', aldus IJzerman. Het Nobelcomité zei het dinsdag ook: zij slaagden zij waar anderen hadden gefaald.
Het woord led is een afkorting van licht-emitterende diode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.