Justitie moet volledige dossier van alle verdachten oudejaarsrellen Veen op tafel leggen

7 oktober 2014 om 19:13
nl
Justitie moet het volledige dossier van alle 98 verdachten op tafel leggen. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Breda. Daardoor komt er geen uitspraak voor de komende jaarwisseling, wat het OM en de gemeente Aalburg graag wilden.
Geschreven door

Dinsdag stonden drie verdachten voor de rechter in een pro-forma zitting. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en betrokkenheid bij de oudejaarsrellen die eind vorig jaar ontstonden in Veen. Daarbij werden bijna honderd mensen opgepakt. In juli maakte justitie bekend dat slechts drie overgebleven verdachten worden vervolgd.
De verdediging vond het belangrijk om te weten waarom 95 andere mensen die destijds ook werden gearresteerd niet voor de rechter hoeven te komen. "Wat is het verschil?", vroeg advocaat Joost Dionisius van een 31-jarige verdachte zich dinsdag af. De rechter gaat daar in mee. Justitie krijgt opdracht om een overzicht te geven hoe de geseponeerde zaken zijn afgehandeld en waarom mensen wel of niet worden vervolgd.
Schepnetmethode afgestraftHet OM kreeg kritiek op de schepnetmethode waarbij eerst bijna honderd mensen werden opgepakt, waarna er uiteindelijk slechts drie werden vervolgd. De advocaten van de verdachten zijn tevreden met de beslissing van de rechter. "Justitie wilde een voorbeeld stellen voor komende jaarwisseling, maar de rechter vindt het belang van deze drie verdachten belangrijker," zegt advocaat Dionis Ius. "Er zijn een hoop geluiden geweest tegen de handelwijze van het OM en daar zet de rechtbank nu in ieder geval ook vraagtekens bij."
Auto in brand gestokenDe politie pakte in de nacht van 30 op 31 december honderd jongeren op na ongeregeldheden in Veen. Op de Grotestraat werd een auto in brand gestoken waarna de situatie uit de hand liep.
Zo werd de politie bekogeld met flessen en vuurwerk. Alle jongeren zaten tijdens oud en nieuw in de gevangenis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.