Video

Oorlog in politiek Tilburg door lekken vertrouwelijke informatie Cinecitta

8 oktober 2014 om 12:07 • Aangepast 24 april 2020 om 18:16
nl
Het lekken van vertrouwelijke raadsinformatie over bioscoop Cinecitta naar Omroep Brabant heeft de verhoudingen binnen de Tilburgse politiek op scherp gezet "De sfeer op het gemeentehuis is bar en bar slecht", zegt politica Loes Dielissen. Burgemeester Noordanus heeft de raadsleden inmiddels met klem opgeroepen om op een volwassen manier met elkaar om te gaan. Hans Smolders lijkt (opnieuw) het stadhuis op stelten te hebben gezet.
Geschreven door

PvdA voorman Auke Blaauwbroek noemt de affaire rond het lekken van vertrouwelijke informatie rond bioscoop Cinecitta, en het besluit om aangifte te doen ' vuile politiek'.
Feiten en nog eens feiten Hans Smolders heeft er allemaal weinig begrip voor. "De afgelopen vier jaar is het erg gezellig geweest in de Tilburgse politiek. Nu Lijst Hans Smolders terug is, is het minder gezellig omdat wij feiten benoemen."
Feit is dat slechts twee van de 45 raadsleden de moeite hadden genomen om het vertrouwelijke rapport over Cinecitta te lezen, en die informatie te gebruiken bij hun besluitvorming.
Steun voor harde toon SmoldersSmolders schuwde niet om in het debat keer op keer bekend te maken wie als raadslid de vertrouwelijke stukken wel en niet had ingekeken. Zijn opstelling en wijze van debat zetten veel kwaad bloed, maar had ook medestanders in de raadzaal van Tilburg. "Ik vind het juist goed dat er een kritisch geluid is en dat mag iedereen op zijn eigen manier verwoorden", zei Linda Oerlemans van de partij Voor Tilburg.
IrritatieOp het Tilburgse stadhuis werd afgelopen maandag opnieuw gedebatteerd over het lekken van de vertrouwelijke Cinecitta stukken. Toen Smolders het woord nam, leken veel politici op voorhand al geïrriteerd en niet meer te willen luisteren. Linda Oerlemans die ook nog eens gedragsdeskundige is, herkent en bevestigt onze waarneming.
"Ik zie aan de lichaamstaal dat er iets gebeurt in de zaal. Ik vind dat we daar een goed gesprek over moeten hebben. Ik wil weten wat het is, wat hen zo raakt als Hans Smolders het woord voert."
Smolders zelf weet het wel. "Hier in de raadszaal nemen ze het me allemaal kwalijk als ik vertel dat ze de stukken niet hebben gelezen. Maar buiten krijg ik niets dan lof en daar gaat het uiteindelijk om."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.