Video

Brabant in trek bij inbrekers: meeste inbraken in Breda

8 oktober 2014 om 08:32
nl
In Brabant zijn inbrekers het meest actief. Dit blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Volgens deze Risicomonitor Woninginbraken wordt in Breda het meest ingebroken.
Geschreven door

Volgens de cijfers melden 6,3 op de duizend Brabanders een woninginbraak bij hun verzekering, een daling van meer dan vijf procent in vergelijking met 2012. In de provincie Groningen claimen maar 2,1 op de duizend inwoners een inbraak. Het laagste percentage van alle provincies.
Rondtrekkende bendesEen verklaring voor de grote inbraakkans in Brabant is volgens woordvoerder Rudi Buijs van het Verbond van Verzekeraars lastig te geven. Rondtrekkende bendes spelen hierbij volgens hem in het grensgebied echter een rol. Ook in provincies als Limburg en Gelderland ligt de inbraakkans volgens hem namelijk hoger dan gemiddeld.
Brabanders hoeven volgens Buijs overigens niet bang te zijn dat zij nu een hogere premie moeten betalen als gevolg van het 'Brabant-risico'. "De schade als gevolg van inbraak wordt verhaald op de zogenoemde inboedel- of opstalverzekering. En de premie voor deze verzekering bestaat uit een aantal risico-factoren. Het inbraakdeel is daar slechts een onderdeel van", legt hij uit.
Brabantse steden in top-10Naast Breda, met 8,6 inbraakclaims per duizend huishoudens, is het risico op een woninginbraak in de grote steden in Nederland in Almere en Nijmegen het grootst. Ook Eindhoven (4), Tilburg (5) en Den Bosch (9) zijn terug te vinden in deze top-10. Vorig jaar scoorde Breda ook al het hoogst. Opvallend hierbij is volgens Buijs dat Breda een van de weinige steden is waar het aantal inbraken is gestegen.
Plaatsvervangend politie-chef Zeeland en West-Brabant, Jaco van Hoorn, denkt dat Breda populair is bij de inbrekers omdat het omsloten is door rijkswegen. "Hierdoor komen inbrekers makkelijk Breda in en ook weer uit", aldus Van hoorn. "We zien trouwens sowieso dat grote steden hoog scoren. Dat komt denk ik ook omdat er veel veelplegers wonen."
In heel Nederland daalt het aantal inbraken volgens de cijfers wel. Eind 2012 kwamen er bij verzekeraars per maand nog 3500 meldingen van inbraken binnen. Eind vorig jaar daalde dit aantal naar minder dan drieduizend per maand. Dit jaar daalt dit aantal volgens het verbond verder.    
Vinex-wijken inbraakgevoeligDe kans op een inbraak is volgens het verbond van Verzekeraars vooral in Vinex-wijken groot. In deze grote nieuwbouwwijken aan de rand van steden is de kans dat er wordt ingebroken vijftien procent hoger dan in andere wijken van steden.
Dat komt volgens het verbond waarschijnlijk doordat er in Vinex-wijken minder sociale controle is en mensen vaker van huis zijn. Ook wonen er in deze wijken relatief veel tweeverdieners waardoor er voor dieven meer te halen valt.
KeurmerkPolitie-chef Jaco van Hoorn zegt dat er bij de bouw van Vinex-wijken kansen om de veiligheid te waarborgen gemist zijn. "Bij de bouw van deze nieuwe wijken had men zich beter moeten bekommeren om de veiligheid. Er had toen al een 'keurmerk voor veilig wonen' moeten zijn. Dat had een hoop inbraken voorkomen."App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.