De redenen voor het ontslag van Anton Dautzenberg bij Fontys Hogeschool In Tilburg

8 oktober 2014 om 18:05
nl
De Tilburgse schrijver Anton Dautzenberg staat op straat. De Fontys Hogeschool in Tilburg heeft hem ontslagen vanwege zijn 'controversiële verleden', maar hoe omstreden is zijn staat van dienst eigenlijk?
Geschreven door

In juli 2011 maakt de schrijver op zijn site bekend dat hij lid is geworden van de pedofielenvereniging Martijn. Naar eigen zeggen uit sympathie en mededogen, maar ook uit protest tegen de manier waarop in Nederland een hetze is begonnen tegen pedofielen.  
Veel negatieve reactiesDautzenberg heeft met hen te doen, zo geeft hij op zijn website te kennen. "Eerlijk verslag doen van je fantasieën en wensen, daar ook nog over willen praten, verantwoording willen afleggen zelfs, om daarna verklaard te worden tot de paria van onze samenleving", aldus de Tilburger.
DoodsbedreigingDe steunbetuiging van Dautzenberg wordt zo niet door iedereen geïnterpreteerd. De Tilburger wordt overladen met negatieve reacties en ontvangt zelfs doodbedreigingen. Begin 2012 staakt de schrijver zijn steun aan Martijn als ook zijn familie in Limburg wordt bedreigd.
Hij kan op begrip rekenen van de minstens zo omstreden voorzitter van de pedofielenvereniging, Marthijn Uittenbogaard. "Als je je moeder huilend aan de telefoon krijgt, dan snap ik dat je geen andere keuze hebt dan je steun in te trekken”, aldus Uittenbogaard.
Steunbetuiging Diederik StapelDautzenberg trekt zich even terug. Halverwege 2013 maakt hij zijn terugkeer in de landelijke headlines, als de schrijver bekendmaakt dat hij aan een voorstelling en een gelijknamig boek werkt met de omstreden ‘fraudehoogleraar’ Diederik Stapel.
Stapel fraudeerde als hoogleraar psychologie aan de Universiteit in Tilburg met onderzoeksgegevens. Daarom kreeg hij in 2012 een taakstraf opgelegd. De Fictiefabriek, zoals het werk heet, moet volgens de schrijver ‘tegenwicht bieden aan het opschonend realisme’.
Intrekken subsidieBovenal probeert Dautzenberg in het toneelstuk Stapel in een ander licht plaatsen. De schrijver noemt het onterecht dat de ex-hoogleraar alleen maar gezien wordt als narcist, egoïst en zelfs misdadiger. "Hij is de slimste man die ik ken, en ook een hele lieve man, hij heeft veel te bieden”, zegt de Tilburger eind 2013.
Die samenwerking wordt niet door iedereen gewaardeerd. Het Amsterdamse Discovery Festival schrapt in september op het allerlaatste moment de toneelvoorstelling van het duo. Medesponsor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil niet dat Stapel optreedt op een festival waaraan de naam van de KNAW verbonden is. De organisatie dreigt zelfs haar subsidie in te trekken.
Controverse alom, maar niet louter negatiefDe controversiële steunbetuigingen van Dautzenberg plaatsen hem meermaals in de spotlights, maar niet enkel in negatieve zin. De schrijver komt landelijk in het nieuws als hij het 'armoedeglossy' Quiet 500 initieert. Zijn blad, waarmee hij armoede een gezicht wil geven, kan vandaag de dag nog steeds op lovende reacties rekenen.
Toch blijkt Dautzenberg woensdag te omstreden voor een baan bij de Academy for Creative Industries aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Althans, zo meent het bestuur. Hij werkte er sinds september onder meer als scriptiebegeleider. Diederik Stapel, die ook net bij Fontys was begonnen, stapte op uit solidariteit met de schrijver.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.