Commissaris schrikt van politieke crisis Laarbeek: 'Zware woorden van burgemeester'

9 oktober 2014 om 01:29
nl
Commissaris van de Koning Wim van de Donk is geschrokken van de politieke crisis in Laarbeek. Dat vertelde hij woensdagavond tegen Omroep Brabant. In Laarbeek liggen burgemeester Hans Ubachs en de gemeenteraad met elkaar in de clinch door een verstoorde verhouding.
Geschreven door

Ubachs voelt zich namelijk onveilig en geïntimideerd tijdens zijn werk. Dat vertelde hij tijdens een extra raadsvergadering, waar zijn positie ter discussie stond. Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat Ubachs vertrekt nadat bleek dat hij enkele keren loog over zijn werkzaamheden.
Commissaris geschrokkenVolgens Van de Donk gebruikt Ubachs zware woorden, die wat hem betreft nader onderzoek rechtvaardigen. "Hier schrik ik van", zo vertelt de commissaris tegen Omroep Brabant. Volgens hem kan de burgemeester mogelijk niet langer veilig en autonoom opereren.
Overigens is de situatie in Laarbeek, die nu onhoudbaar lijkt, al langer bekend bij Van de Donk. Hij sprak hierover al met de burgervader en de gemeenteraad. In december zou er een oordeel zijn, maar de raad was Van de Donk voor. Dit kwam mede doordat er een geheim rapport over het functioneren van Ubachs naar de media lekte.
Van de Donk heeft volgende week alsnog een afspraak met de gemeenteraad over de situatie.
'Niet vergelijkbaar met Steenbergen'De crisis tussen de burgemeester en de raad is de tweede in korte tijd in Brabant. In Steenbergen was vorig jaar een soortgelijke situatie toen Saskia Bolten moest opstappen nadat haar positie onhoudbaar werd. Eerder schreef ze in een uitgelekte conceptverklaring namelijk dat er een verpeste bestuurscultuur was.
Van de Donk erkent dat het om twee opmerkelijke zaken gaat, maar benadrukt dat de situatie in Laarbeek niet lijkt op die van Steenbergen. Er zouden inhoudelijk te veel verschillen zijn. Ook wil dit niet meteen betekenen dat de Brabantse gemeentelijke politiek slecht functioneert, vertelt hij tot slot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.