'Onzin om Zwarte Piet te veranderen', Organisator Oss weigert uiterlijk Zwarte Piet aan te passen

9 oktober 2014 om 08:30
nl
Het ziet er naar uit dat Brabant zich niet zomaar gewonnen geeft in de zaak over Zwarte Piet. De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat de Sinterklaashulp een 'negatief stereotype' is van donkere mensen en dat zijn uiterlijk daarom moet veranderen, maar onder meer in Oss zien ze dat niet zitten.
Geschreven door

En dat terwijl burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans vorige week in een brief [PDF, 2,17MB] aan organisatoren van Sinterklaasevenementen opriep om mee te gaan met de uitspraak. "Wij willen u vragen: doe mee met de landelijke ontwikkelingen. Want als Piet op tv verandert, verwachten de kinderen dat dat op straat ook gebeurt", schreef ze.
'Onzin om iets te doen aan Zwarte Piet'Tóch lijkt die oproep niet overal gehoor te vinden, onder andere niet bij de Osse Ina Abrahams. Zij organiseert al sinds jaar en dag bezoeken van Sinterklaas aan crèches en basisscholen. Dit doet ze samen met haar man, die Sint speelt, en haar kinderen en kleinkinderen als Zwarte Piet.
"Het is onzin om Zwarte Piet te veranderen omdat sommigen dat willen. Wij gaan gewoon als Zwarte Piet naar de bassischolen toe", zo vertelt ze strijdvaardig tegen Omroep Brabant. Dit doet ze niet alleen omdat ze het met het vonnis van de rechter oneens is. Ook omdat haar kinderen anders niet meer voor Piet willen spelen.
Het hulpje van de Goedheiligman heeft, als het aan de Amsterdamse rechtbank ligt, bij de volgende intocht geen kroeshaar, oorbellen en rode lippen meer. Maar Abrahams zegt dat ze nog geen bericht van scholen heeft gekregen om de outfit van Zwarte Piet aan te passen. En zolang dat niet gebeurt, weigert ze ook maar íets te doen aan het uiterlijk van de kindervriend.
'Zwarte Pieten mogen pikzwart zijn'De Osse is overigens niet de enige die er zo over denkt, valt op te tekenen van een artikel van een lokale krant. De Landerdse burgemeester Marnix Bakermans vindt het namelijk een nonsensdiscussie'. "Laten ze die maar lekker in Amsterdam voeren. Zwarte Pieten mogen wat mij betreft pikzwart zijn, als ze maar aardig doen tegen de kinderen", zo meldt Arena.
Hoe dan ook: het lijkt er op dat de traditionele Zwarte Piet nog lang niet zijn laatste pepernoot heeft gestrooid. Bij de Raad van State in Amsterdam vindt volgende week donderdag het hoger beroep plaats in de zaak-Zwarte Piet. Dan moet blijken of de kindervriend definitief zijn uiterlijk moet veranderen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=f_VOvO8cm4w]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.