Video

Brand bij toekomstig asielzoekerscentrum De Orangerie in Eindhoven

9 oktober 2014 om 10:36 • Aangepast 21 november 2020 om 22:11
nl
Bij De Orangerie aan de Castiliëlaan in Eindhoven heeft woensdagnacht brand gewoed. Tientallen bewoners moesten halsoverkop het gebouw uit, maar konden later in de nacht weer terug. Voor zeven bewoners werd een andere slaapplek geregeld.
Profielfoto van
Geschreven door

De brand ontstond iets na één uur in een van de ruimtes van het gebouw. Het zou gaan om de ruimte waarin mogelijk de ketel staat, zo vertelt een brandweerwoordvoerder. Enkele bewoners zeiden dat ze een knal hoorden en er is mogelijk ook sprake van inbraak.
Mogelijk brandstichtingDe oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar burgemeester Rob van Gijzel zei dat brandstichting niet uitgesloten wordt. De officier van dienst van de brandweer en de politie liet donderdagochtend weten rekening te houden met hetzelfde scenario.
"Het is niet gebruikelijk dat je in zo'n pand een benzinelucht ruikt. Dat is een rare situatie. Het is aan de politie om dat te onderzoeken." Omdat de brandweer benzinelucht rook, werd opgeschaald naar een grote brand. Rond halfdrie was de brand geblust.
Rook en hitteHet vuur veroorzaakte dikke rook en hitte. 37 bewoners hebben het gebouw verlaten nadat ze elkaar via de telefoon alarmeerden.
Vanwege de sterke benzinelucht en de rook die nog in het gebouw hing, konden enkele bewoners uit de middenvleugel van het gebouw niet terug naar hun woning. Zij werden door medebewoners uit de zijvleugel opgevangen. Er raakte volgens de brandweer niemand gewond.
Onderdak voor asielzoekersIn De Orangerie, een voormalig verzorgingshuis, wonen momenteel antikraakbewoners. In het gebouw komen volgens een recent plan op termijn zevenhonderd asielzoekers. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de brand voor hen heeft.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.