Brand in toekomstig asielzoekerscentrum Eindhoven lijkt aangestoken, bewaking pand verscherpt

9 oktober 2014 om 16:45
nl
De politie houdt er rekening mee dat de brand in toekomstig asielzoekerscentrum De Orangerie in Eindhoven is aangestoken. Er zijn sporen aangetroffen die duiden op brandstichting. De bewaking van het pand is daarom verscherpt, zo meldt het college van burgemeester en wethouders.
Geschreven door

Welke sporen mogelijk zouden wijzen op brandstichting, meldt de politie niet. De officier van dienst van de brandweer liet donderdagochtend weten dat er een benzinelucht werd geroken bij de brand. Volgens hem is dat ‘niet gebruikelijk en zorgt het voor een rare situatie’.
Burgemeester Rob van Gijzel kwam woensdagnacht ter plekke om zich te ontfermen over de bewoners. Ook hij zegt, op basis van eigen waarneming, dat het zeer waarschijnlijk gaat om brandstichting. De politie heeft honden ingezet bij het buurt- en sporenonderzoek.
Volgens het Eindhovens Dagblad zal de politie het pand vanaf donderdag tijdelijk  's nachts bewaken. Daarnaast heeft de gemeente tijdelijk beveiligingscamera opgehangen bij De Orangerie. Ook worden er extra beveiligers ingezet.
'Dit nemen wij zeer hoog op'Mocht er sprake zijn van brandstichting, dan neemt het college van burgemeester en wethouders dat zeer hoog op. "Welk motief de daders gehad hebben is volstrekt irrelevant", zo besluit de verklaring op de website van de gemeente Eindhoven.
Alle bewoners van De Orangerie hebben de mogelijkheid om elders onderdak te krijgen. In totaal zijn zeven bewoners van het antikraakpand woensdagnacht elders ondergebracht.
'Opgaan in vlammenzee'In een recente bijeenkomst voor buurtbewoners werd volgens het ED vanuit de zaal geroepen dat de huidige antikraakbewoners het pand beter konden verlaten. Anders zouden ze ook mee opgaan in de vlammenzee. Van Gijzel bevestigde dat dreigement.
Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) was die bijeenkomst beladen, maar was van een dreigement geen sprake. Donderdag stond een gesprek gepland met antikraakverhuurder Camelot over de verhuizing van de bewoners.
'Onbegrijpelijk, ik ben geschokt'Jörgen Marrée, directeur bedrijfsvoering van Archipel, nu nog eigenaar van het pand, kwam donderdagochtend kijken bij De Orangerie. Hij mocht het pand niet in vanwege het politieonderzoek.
"Je kunt van alles vinden van mensen die tegen de komst van asielzoekers zijn, maar dat je huidige bewoners in gevaar brengt door brand te stichten vind ik onbegrijpelijk. Ik ben geschokt."
De woordvoerder van het COA liet weten het politieonderzoek af te wachten. "Er wordt veel gespeculeerd en daar wil ik niet in meegaan." De voorbereidingen voor de komst van asielzoekers in De Orangerie gaan volgens de woordvoerder gewoon door.
Politiek veroordeelt brandstichtingFractievoorzitter Rudy Reker van de LPF neemt namens zijn partij afstand van de mogelijke brandstichting. De partij is tegen de komst van asielzoekers in De Orangerie, maar 'brand stichten heeft geen enkele zin'.
Fractievoorzitter van PvdA Eindhoven, Mieke Verhees, is verafschuwd door het nieuws. "Als de brand is gesticht moet de politiek daar direct op reageren. Tegen dat soort uitwassen moet hard worden opgetreden."
Jessica van Eijs, fractievoorzitter D66 Eindhoven, noemt brandstichting geen oplossing. "Ik vind het heel vervelend als de asielzoekers zich hierdoor minder welkom in Eindhoven of zelfs bedreigd zouden voelen. Ik zou dit dan ook scherp veroordelen", aldus Van Eijs.
Burgerprotest neemt afstandEen Facebook-pagina tegen de komst van de asielzoekers neemt eveneens afstand van de mogelijke brandstichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.