Werkloze 50-plussers in Eindhoven en Tilburg via een stage weer aan de slag

9 oktober 2014 om 18:06
nl
Werkzoekenden van 50 jaar en ouder kunnen in Eindhoven en Tilburg voor een half jaar stage gaan lopen met behoud van uitkering. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktbeleid in Tilburg heeft het plan daarvoor, de Meesterbeurs, bedacht.
Geschreven door

De Meesterbeurs is bedoeld voor 50-plussers die geen baan meer hebben, maar wel vele talenten. En de nodige werk- en levenservaring. Echt meesterschap. Die kwaliteiten kunnen de basis vormen voor een nieuwe start op de arbeidsmarkt.
De beurs is een initiatief van de gemeenten Tilburg en Eindhoven en hoogleraar arbeidsmarktbeleid professor Ton Wilthagen van Tilburg University. "Het is heel belangrijk dat je niet alleen maar zit te solliciteren, maar dat je ook in een bedrijf komt", aldus Wilthagen.
Vak in de praktijk geleerdVoor werklozen van 50 jaar en ouder is het extra moeilijk om een nieuwe baan te vinden. Daar zijn verschillende redenen voor. Oudere werkzoekenden hebben het vak vaak in de praktijk geleerd in plaats van op school. Daardoor beschikken ze vaak niet over de gewenste diploma's.
Ook zijn ze meestal langdurig werkzaam geweest in één bepaalde functie of sector en hebben ze zich daardoor tot specialist ontwikkeld. Door veranderingen op de arbeidsmarkt kan het terugvinden van precies dezelfde functie erg lastig zijn.
Nieuwe baan krijgen valt niet meeWilma Sanders uit Oss is 59 jaar en sinds januari werkloos. Ze is langere tijd secretaresse geweest en zoekt nu ook een baan in die richting. Maar dat valt niet mee. "Tot nu toe krijg ik altijd 'nee' te horen. En dat ligt, ook al wordt dat niet hardop gezegd, toch aan je leeftijd", aldus Sanders. Zij ziet een Meesterbeurs wel zitten: "Je bent weer bezig en je kunt laten zien wat je in huis hebt."
StartersbeursEerder ontwikkelde Ton Wilthagen de jongerenvakbonden en met de gemeente Tilburg de succesvolle Startersbeurs voor werkzoekende jongeren. Die zijn een enorm succes geworden. Meer dan de helft van de deelnemende jongeren vond na afloop werk.
Stage van zes maandenDe procedure van de Meesterbeurs verloopt geheel digitaal. Werkgevers plaatsen vacatures op de website en werkzoekenden kunnen daarop reageren. Het gaat daarbij om een stage van maximaal zes maanden. Werkzoekenden kunnen dan laten zien wat ze in huis hebben en ook nieuwe dingen leren. Aan de andere kant komen werkgevers op deze manier in contact met gemotiveerde, potentiële werknemers.  
De beurs is in eerste instantie bedoeld voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Als gemeenten daarvoor kiezen, kan de Meesterbeurs ook worden ingezet voor werkzoekenden zonder uitkering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.