Student in uniform van defensieopleiding Den Bosch met mes aangevallen op station Boxtel

9 oktober 2014 om 21:09 • Aangepast 21 november 2020 om 22:10
nl
Een student van de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap) aan het Koning Willem I College in Den Bosch is eind september bedreigd op het station in Boxtel. Dat gebeurde toen de student volgens een woordvoerder in een herkenbaar uniform van school kwam. De politie doet onderzoek naar de bedreiging.
Profielfoto van
Geschreven door

De VeVa-opleiding is een defensieopleiding op MBO-niveau. De bedreiging lekte uit via een interne mail binnen Defensie. In die mail wordt de bedreiging, waarbij de student een mes op de keel werd gezet, beschreven.
Verband met advies DefensieHet is niet duidelijk of het incident verband houdt met het feit dat de student een herkenbaar uniform droeg. Eerder werd bepaald dat studenten niet in uniform mogen reizen, naar aanleiding van een dreigende videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder.
Volgens de interne mail zou de dader, vermoedelijk van Arabische afkomst, tegen het slachtoffer hebben gezegd: “Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer.''

Geen reactie DefensieHet Koning Willem I College bevestigt dat de bedreiging heeft plaatsgevonden, maar wil er verder niet op ingaan.
Ook het ministerie van Defensie wil niets kwijt. “In de regel gaat Defensie nooit in op specifieke beveiligingsmaatregelen, dreigingen of toenaderingen door radicalen'', aldus een woordvoerder.
Tweede aanval in DeurningenOok een tweede aanval staat in de mail genoemd. In het Overijsselse Deurningen probeerde een auto in te rijden op studenten in uniform. Ze sprongen in de berm en bleven ongedeerd. In de auto zaten twee mensen, beiden met een Arabisch uiterlijk. De auto reed uiteindelijk door.
De politie en de betreffende school konden donderdagmiddag nog geen reactie geven op het incident in Deurningen.
KamervragenDe incidenten leidden al snel tot Kamervragen. Zo willen Joram van Klaveren en Louis Bontes van VoorNederland (VNL) van de ministers van Veiligheid en Justitie en van Defensie opheldering over de aanvallen.
De Kamerleden willen weten of er meer soortgelijke aanvallen zijn geweest in de afgelopen maanden. Ook willen ze weten of er verdachten in beeld zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.