1200 proefkonijnen gezocht voor bijzonder akoestiekexperiment in Muziekgebouw Eindhoven

9 oktober 2014 om 21:27
nl
Hoe is de akoestiek van Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven als de zaal helemaal vol is? Je zou denken, dat weten ze toch al. Maar toch gaan wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het op 20 oktober meten en daarvoor zoeken ze nog een zaal vol proefkonijnen.
Geschreven door

Remy Wenmaekers en Constant Hak gaan voor het eerst het effect van orkest én publiek meten op de akoestiek van de grote zaal van het Muziekgebouw. Daarvoor heeft het duo 1200 vrijwilligers nodig die de zaal vullen.
Speciale tonenDe meting van Wenmaekers en Hak, verbonden aan het Laboratorium voor Akoestiek van de faculteit Bouwkunde van de TU/e, is nooit eerder gedaan. "Als akoesticus werk je altijd met lege zalen, maar de aanwezigheid van het publiek en ook die van het orkest, heeft daar natuurlijk effect op", zegt Wenmaekers.
Waarom doen de wetenschappers dit niet tijdens een gewoon concert? "We gaan speciale tonen de zaal insturen", vertelt Wenmaekers, "en dat kun je natuurlijk niet tijdens een concert doen".
Samen spelenHet onderzoek van deze avond is van belang om de muziekbeleving van het publiek verder te kunnen verbeteren. Het TU/e-akoestiekonderzoek komt ook de musici ten goede: de akoestiek heeft invloed op hoe zij zelf de muziek om zich heen horen. Zo kan worden bepaald wat een ideale plek is om samen te spelen.
Met de tonen en geluiden die nodig zijn voor de meting, is een muziekstuk gecomponeerd. De meting duurt enkele minuten. Licht- en geluidkunstenaar Edwin van der Heide maakt er met lasers ook een visuele belevenis van.
Architectural AcousticsDe meting wordt gehouden tijdens Architectural Acoustics, een avond vol muziek en wetenswaardigheden over architectuur en akoestiek tijdens de Dutch Design Week.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.