EK heel ver weg voor Jong Oranje na 2-0 verlies in play-offwedstrijd tegen Portugal

9 oktober 2014 om 22:16
Jong Oranje heeft in de strijd om een ticket voor het EK met 0-2 verloren van Jong Portugal. In Alkmaar waren de bezoekers simpelweg te sterk voor de ploeg van trainer Adrie Koster uit Nuenen en assistent Pierre van Hooijdonk uit Steenbergen.

Jong Oranje begon met de PSV'ers Rekik, Maher en Willems in de basis. Halverwege kwam ook Joshua Brenet nog binnen de lijnen.
In de eerste helft ging het redelijk gelijk op. Nederland begon goed. Elvis Manu schoot op de onderkant van de lat na een lage voorzet van Jetro Willems, maar zijn schot stuiterde nipt voor de lijn. Dat was echter ook meteen de grootste kans voor Jong Oranje.
Penalty PortugalIn de blessuretijd mocht Jong Portugal een strafschop nemen, na een overtreding van Van Beek. Dit buitenkansje werd door de Portugezen benut: 0-1.
Na rust probeerde Jong Oranje wel druk te zetten, maar Jong Portugal was simpelweg veel sterker. In de 82ste minuut leidde dit tot de 0-2. Invaller Carlos Mané sloeg toe met een schot in de verre hoek. Een paar minuten voor de tweede tegentreffer verliet Jetro Willems met een op het oog lichte blessure het veld.
'Terechte nederlaag'Volgens aanvoerder en PSV'er Karim Rekik was het een terechte nederlaag. "Ik was hartstikke boos na afloop. Waarom denk je dat ik zolang in de kleedkamer achterbleef? Ik moest echt even tot rust komen. Zij wonnen veel te veel duels. De doelpunten hebben we wel te makkelijk weggegeven. Dit mag niet gebeuren."
De nederlaag was ook een hard gelag voor bondscoach Adrie Koster uit Nuenen. Ook zijn derde wedstrijd als hoofdcoach van Jong Oranje ging verloren. "Waar gaat het mis? Op cruciale momenten gaan wij de fout in", besefte hij zich.
EK heel ver wegHet Europees kampioenschap is door deze nederlaag heel ver weg voor Jong Oranje. Dinsdag moet in Portugal met minimaal twee doelpunten verschil gewonnen worden, en dat lijkt gezien het krachtsverschil een onmogelijke opgave.
Toch geeft Rekik de hoop nog niet helemaal op. "Als zij hier met 2-0 kunnen winnen, kunnen wij dat daar ook."