Onderzoek UvT: Kritische burger ziet politicus als moderne heilige

10 oktober 2014 om 10:35
nl
Burgers die ontevreden zijn over de politiek vinden vooral dat politici geen moreel gezag meer hebben. De critici zien de politicus als moderne heilige die altijd het goede voorbeeld moet geven. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Claartje Brons vrijdag promoveert aan Tilburg University.
Geschreven door

Brons onderzocht de aard van de politieke onvrede van burgers in Nederland aan het begin van de 21e eeuw. Mensen die ontevreden zijn over politici krijgen steeds meer aandacht in de media.
Een steeds bonter gezelschap van (oud-)politici, columnisten, opiniemakers, experts en lezers geeft de politieke onvrede van burgers een stem. De ontevredenheid zelf is de afgelopen vijftien jaren nauwelijks groter geworden.
Politieke elite Een groot aantal burgers denkt dat de politieke elite de gevolgen van de eigen beslissingen niet voelt. De politieke ontevredenheid lijkt mensen geregeld tot een proteststem bij verkiezingen te bewegen, maar leidt niet vanzelfsprekend tot politieke protestacties of tot politieke afzijdigheid.
Brons adviseert om het negatieve beeld van een bevoorrechte politieke elite nader te onderzoeken en waar mogelijk te ontkrachten. Politici moeten zich ervan bewust worden dat integriteit, het scheppen van vertrouwen en goede communicatie van groot belang zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.