Geheime dienst over ex-militair die op Vliegbasis Volkel ronselde voor jihad: ‘We grijpen snel in'

10 oktober 2014 om 10:54
nl
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) kan niet ingaan op het onderzoek naar de geradicaliseerde ex-militair. Die benaderde oud-collega’s van Vliegbasis Volkel voor de jihad. Wel laat woordvoerder Maarten Hilbrandie weten dat ‘snel wordt ingegrepen bij incidenten om de krijgsmacht veilig te houden’.
Geschreven door

Het niet reizen in uniform is een van die maatregelen om veiligheid voor ons personeel te waarborgen”, legt Hilbrandie uit. “Zo maken we onze mensen alert en verhogen we het veiligheidsbewustzijn.”
Strikt geheimHoe de geheime diensten MIVD en AIVD precies onderzoek doen, blijft geheim. “Als we dat bekendmaken weten de mensen naar wie we onderzoek doen, waar we naar kijken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”
Ingewijden vertellen vrijdag in De Telegraaf dat de ronselpraktijken ‘heel bedreigend’ overkwamen. Onduidelijk is wanneer de ronselpraktijken hebben plaatsgevonden. Voormalige collega’s zouden per mail zijn benaderd.
Skip Springer, secretaris van de vakbond Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) laat weten dat vooralsnog niet bekend is dat militairen zijn benaderd die lid zijn van de vakbond.
DebatPVV-partijleider Geert Wilders wil een debat over de kwestie. Hij vindt ‘terroristen bij Defensie absoluut onacceptabel’.
F-16’s van Vliegbasis Volkel zijn nauw betrokken bij de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.