Onbegrip over roetmysterie in Moerdijk, 'schade aan dorp aanzienlijk'

10 oktober 2014 om 13:16
nl
Inwoners van het dorp Moerdijk vinden het onbegrijpelijk dat ruim een week na de neerslag van roetdeeltjes nog niet duidelijk is waar de viezigheid vandaan komt. "Ik kan me niet voorstellen dat men niet weet waar het vandaan komt, maar we worden steeds afgewimpeld. Ik vraag me af wat er aan de hand is. Dit kan gewoon niet'', reageerde bestuurslid Conny van der Horst van de stichting Hart van Moerdijk vrijdag.
Geschreven door

De stichting heeft een brief gestuurd naar de gemeente en de provincie en zegt dat de schade in het dorp aanzienlijk is. Auto's, huizen, terrassen en tuinmeubilair zijn sterk vervuild.
De inwoners blijven vermoeden dat de vervuiling is veroorzaakt door Shell Moerdijk waar vorige week een grote storing was. "Eén en één is twee'', aldus Van der Horst.
Herkomst nog niet bekendDe gemeente Moerdijk laat vrijdag weten dat de herkomst van de roetdeeltjes op dit moment formeel nog niet bekend is. "We willen het eerst 100 procent zeker weten'', aldus een woordvoerster.
Ze wilde niet vertellen wat op dit moment het vermoeden is. "Ik snap dat er speculaties zijn.'' De gemeente hoopt dat er vrijdag meer duidelijkheid komt.
Zware metalenDonderdag werd bekendgemaakt dat de roetdeeltjes zware metalen bevatten, maar dat de kans op gezondheidseffecten klein is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.