Bergers Lancaster vinden motorblok en propellerblad van neergestort vliegtuig

10 oktober 2014 om 15:36 • Aangepast 24 april 2020 om 18:23
nl
Bij de berging van de in 1944 neergestorte Lancaster in Werkendam zijn de afgelopen dagen belangrijke resten opgegraven. De belangrijkste vondst die de vette klei prijsgaf, is een van de propellerbladen van het vliegtuig en een bijna intact motorblok.
Geschreven door

Op de bergingsplaats bij de kruising van de Weeresteinweg en de Grotewaardweg in Werkendam komen meer en meer resten naar boven van het in 1944 neergestorte vliegtuig. Woensdag werd de helft van één van de Packard Merlin vliegtuigmotoren geborgen en het staartwiel van het vliegtuig.
Resten gaan naar museaDe resten die naar boven komen zijn en blijven echter eigendom van het land van herkomst, in dit geval Engeland. Op de Facebookpagina waar de berging te volgen is, laat de gemeente Werkendam weten dat bijna geen enkel land gebruikmaakt van die clausule.
De geborgen materiële resten gaan nu in overleg met de gemeente naar musea toe. De vette klei in de polder gaf donderdag 'een hoofdprijs' vrij. Bergers haalden één van de propellers van het toestel naar boven.
Vermiste militairDe Lancaster III stortte neer op 22 juni 1944 om tien voor twee uur 's nachts. Die nacht gingen zeker achttien geallieerde toestellen verloren in ons land. Het toestel bij Werkendam droeg registratienummer LM508 en hoorde tot het 101 squadron.
De berging startte om te zoeken naar de vermiste militair John Keogh. Uit onderzoek door Defensie blijkt dat de kans groot is dat zich in het wrak nog steeds stoffelijke resten bevinden van deze staartschutter.?
De berging van het vliegtuig ging in de eerste week van oktober 2014 van start.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.