Omwonenden krijgen inspraak Skaeve Huse in Eindhoven

10 oktober 2014 om 15:29
nl
Het project van de Skaeve Huse in Eindhoven is officieel van start gegaan met het nieuwe bestemmingsplan dat vrijdag werd gepresenteerd werd. Dit houdt onder andere in dat omwonenden het plan nu kunnen inzien en gebruik kunnen maken van de inspraakprocedure en reacties kunnen indienen.
Geschreven door

Skaeve Huse zijn eenvoudige woningen voor mensen die niet kunnen aarden in de reguliere woonwijk. Zij zorgen daar vaak voor ergenis en overlast.
De locatie voor de woningen, de rand van bedrijventerrein Croy, was al bekend maar hiervoor moest wel het bestemmingsplan worden aangepast. Dat is nu gebeurd en omwonenden kunnen dit vanaf donderdag 16 oktober zes weken inzien.
Verwachte kritiekDe gemeente en woningcorporatie Trudo, die de huisjes gaan bouwen, verwachten wel dat er kritiek zal komen. De buurtbewoners blijven verdeeld over de komst.
Ook de omliggende bedrijven kunnen reageren. Vancansoleil heeft, volgens wethouder Lenie Scholten, al aangegeven om de juridische weg te gebruiken om de bouw van de Skaeve Huse tegen te houden. Dit ondanks gesprekken tussen beide partijen. Vancansoleil wil graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen maar gaat niet meer in gesprek. Scholten spreekt over een 'teruggetrokken' houding.
BeheerplanDe gemeente probeert zoveel mogelijk in gesprek te gaan met de mensen die kritiek hebben. Zo is er ook een beheerplan gemaakt voor het terrein. Hierin staat hoe er gehandeld moet worden als er iets gebeurt met de bewoners of op het terrein.
"Buurtbewoners waren bang dat het een zooitje zou worden", vertelt wethouder Scholten. "Dit plan is er dan ook op gericht hoe er gehandeld moet worden als dit zo is."
Begin bouw najaar volgend jaarNa de inzage komt het plan in de raadscommissie voor goedkeuring. Daarna is er nog zes weken de mogelijkheid in beroep te gaan bij de Raad van State. En mocht er dan een uitspraak moeten komen, zal er uiterlijk in het najaar van 2015 van start worden gegaan met de bouw van de huisjes. In theorie zou er dus ook eerder begonnen kunnen worden.
Op het Skaeve Huse-terrein zitten de bewoners afgeschermd van de omgeving en volgens Scholten hebben ze hier ook baat bij. "Het asociale gedrag van deze mensen komt vaak voort uit de vele prikkels die ze krijgen van het contact met de buitenwereld", vertelt ze. "Ze zijn gebaat bij een teruggetrokken leven."
Stenen huisjesIn Tilburg staan al van deze Skaeve Huse maar René Toemen van Trudo legt uit dat ze in Eindhoven heel anders worden. "Dit worden echt stenen huisjes", vertelt hij doelend op de meer containerachtige woningen in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.