Ex-militair Vliegbasis Volkel verkeerd geïnterpreteerd: ‘Intimiderende uitingen geen ronselpraktijk’

10 oktober 2014 om 16:50
nl
Een tot de islam bekeerde oud-militair heeft geen militairen van Vliegbasis Volkel geprobeerd te ronselen voor de gewelddadige jihad. Dat zei het ministerie van Defensie vrijdag na spoedonderzoek van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
Geschreven door

Begin deze week deed de luchtmacht melding van mogelijke ronselpraktijken door een ex-militair die vroegere collega's van Volkel via de mail zou hebben benaderd.
De MIVD heeft dit onderzocht en daaruit blijkt volgens Defensie dat er vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat het daarbij om ronselen voor de jihad gaat.
Toelichting ministerOnbekende bronnen vertelden deze week aan De Telegraaf dat de ronselpraktijken 'heel bedreigend' overkwamen. Volgens de MIVD had de oud-militair echter nog normaal contact met een paar oud-collega's.
Volgens de MIVD is de communicatie van de ex-militair 'verkeerd opgevat'. De 'intimiderende' berichten aan werknemers zouden niet bedoeld zijn om te ronselen voor de jihad. De inlichtingendienst wil niet zeggen wat de ex-werknemer precies heeft gezegd.
'Snel ingrijpen'Vrijdagochtend liet MIVD-woordvoerder Maarten Hilbrandie weten dat er snel wordt ingegrepen bij dergelijke incidenten om de krijgsmacht veilig te houden.
F-16-gevechtsvliegtuigen van Volkel doen in de internationale strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) mee aan luchtaanvallen in Irak.
Geen uniformen in openbaarNu Nederland zo actief is in het Midden-Oosten heeft Defensie voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van alle medewerkers te verhogen.
Zo mogen militairen momenteel in het openbaar geen uniform dragen. Ook is het personeel extra alert op incidenten, zoals bedreigingen of ronselpogingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.