Video

Rafik Harutjunjan bokst maandag om de wereldtitel: 'Ik doe het voor m'n overleden vader'

10 oktober 2014 om 19:59
nl
Rafik Harutjunjan uit Vught staat pas één jaar in de ring als profbokser. Toch mag hij maandag in Carré al vechten voor de wereldtitel bij de World Boxing Federation (WBF). Dat is nog niet de grootste boksbond, maar wel een megaprestatie voor iemand die pas zo kort aan profboksen doet.
Geschreven door

Harutjunjan moet het in het hoofdgevecht van de Ben Bril Memorial opnemen tegen de Oekraïner lya Prymak, die net als hij nog ongeslagen is. Voordat de Vughtenaar een jaar geleden overstapte naar het profboksen deed hij aan 'olympisch boksen', dat minder zwaar is.
Schitteren voor overleden vader"Het is een droom voor mij om wereldkampioen te worden", vertelt de 26-jarige Harutjunjan. "Die had ik al van kleins af aan, samen met mijn vader. Die is helaas overleden, maar die droom probeer ik nog steeds uit te laten komen."
"Ik hoop in Carré te kunnen schitteren als ik de wereldkampioen, en dat doe ik voornamelijk voor m'n vader."
Winnen van betere boksersCoach Hennie Mandemaker heeft vertrouwen in zijn pupil. "Hij is gewoon een heel sterke boxer. Rafik kan iemand verslaan die eigenlijk beter is dan hij, met zijn wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik denk dat hij zich met iedereen in de wereld kan meten."
Harutjunjan, die traint bij Fight Club  Den Bosch, bokste tot nu toe zeven partijen als profbokser. De meeste daarvan won hij op knock-out.
'Stap voor stap'De WBF is niet de allergrootste boksbond, maar voor Harutjunjan een mooie opstap naar de échte grote titels. "Je komt niet meteen in aanmerking voor de grote bonden", legt coach Mandemaker uit. "Je gaat stap voor stap. Dit is de weg die wij moeten bewandelen."
Rafik Harutjunjan moet eerst natuurlijk maar 'even' wereldkampioen bij de WBF zien te worden, maar zijn ambities reiken verder. "We zijn er nog niet. Dit is nog niet helemaal de top. Dit is een stapje richting top. En we gaan helemaal tot het einde."
Meer Brabanders in de ringHarutjunjan is niet de enige Brabander die maandag in Amsterdam de ring in stapt. Bosschenaar Zacky Derouich, ook getraind door Harrie Mandemaker, maakt zijn profdebuut. Ook Henri van Opstal uit Den Bosch komt in Carré in actie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.