Hart van Moerdijk boos om onduidelijkheid roetdeeltjes: ‘Als ze van ATM komen, moeten ze dat melden’

10 oktober 2014 om 20:34 • Aangepast 21 november 2020 om 22:09
nl
Afvalverwerker ATM moet een bericht naar buiten brengen als blijkt dat de schadelijke roetdeeltjes in Moerdijk van het bedrijf afkomstig zijn. Dat zegt Ad Vermeulen, voorzitter van dorpsraad Hart van Moerdijk, vrijdag in gesprek met Omroep Brabant. Eerder op de dag meldde een betrouwbare bron al dat de roetdeeltjes afkomstig zijn van de afvalverwerker.
Profielfoto van
Geschreven door

Vorige week donderdag daalden er in Moerdijk roetdeeltjes neer. Dat gebeurde toen Shell Moerdijk na een stoomlekkage aan het affakkelen was. Shell fakkelt af als er producten in het productiesysteem zitten die eruit moeten.
'Verplicht om te melden'Over de oorsprong van de roetdeeltjes is na dagen onderzoek nog niets naar buiten gebracht. “Het duurt allemaal veel te lang”, verzucht Vermeulen. “Als ATM er inderdaad mee te maken heeft, zijn ze verplicht om dat te melden.”
Volgens de dorpsraad is er de afgelopen dagen veel ‘geheimzinnigheid’ en ‘onduidelijkheid’ over de vervuilde auto's, huizen en terrassen.
Kinderen binnenhouden“De manier waarop het college met de burgers communiceert, is niet normaal”, klaagt de voorzitter. “Ze verwachten zomaar dat wij onze kinderen voortdurend binnen houden. Ook wordt er gesteld dat de risico’s voor de gezondheid klein zijn, maar zware metalen zijn wel degelijk schadelijk.”

Wachten op privacy instellingen...

Veroorzaker?De provincie maakte vrijdag bekend dat Shell Moerdijk niet de veroorzaker is van de roetdeeltjes. Wie dat wel is, is volgens een provinciewoordvoerder nog altijd onduidelijk. De provincie verwacht volgende week de onderzoeksresultaten.
Een woordvoerder van ATM liet desgevraagd weten dat het bedrijf niet weet of zij de veroorzaker zijn van de neerdalende roetdeeltjes. De fabrieken van Shell in Moerdijk liggen zeker tot het einde van het jaar plat om het stoomlek te repareren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.