Teruggekeerde Ibrahim Afellay bevrijdt Oranje tegen Kazachstan

10 oktober 2014 om 23:23
Een nieuwe dreun voor het Nederlands elftal leek vrijdagavond in de kwalificatiereeks voor het EK in 2016 in de maak, maar Oranje kreeg het taaie Kazachstan diep in de tweede helft toch op de knieën. Met dank aan oud PSV-voetballer Ibrahim Afellay.

Afellay had voor het eerst sinds lange tijd een basisplaats in Oranje. Met zijn sterke spel bij zijn nieuwe club Olympiakos Piraeus had de middenvelder indruk gemaakt op bondscoach Guus Hiddink. De middenvelder speelde een goede wedstrijd met de 2-1 als kroon op het werk.
Slecht gedektOranje had de hele eerste helft een groot veldoverwicht. Er werd goed bewogen en de bal ging goed rond. Na dertien minuten leek overwicht dit beloond te worden met de 1-0, maar de goal van Robin van Persie werd afgekeurd vanwege buitenspel.
Vier minuten later lag het doelpunt er aan de andere kant in. Renat Abdulin werd slecht gedekt en kopte een corner van rechts hoog achter doelman Jasper Cillessen.
Het publiek in de ArenA, dat zin had in een voetbalfeestje, werd er stil van. Na die 0-1 mocht Nederland van Kazachstan de bal hebben. Er werd een muur opgetrokken voor het doel van Aleksandr Mokin. Oranje kwam er met een paar steekpasses wel doorheen, maar voor het doel bleef de afronding achterwege. De beste kans was voor Jeremain Lens, maar hij schoot een voorzet van Gregory van der Wiel - die net aan Van Persie voorbij ging - naast.
HuntelaarIn de tweede helft bracht bondscoach Guus Hiddink al snel aanvaller Klaas-Jan Huntelaar voor verdedigende middenvelder Nigel de Jong. Er moest iets gebeuren. En Huntelaar bewees meteen zijn waarde, want een paar minuten na zijn invalbeurt kopte hij de 1-1 binnen.
Daarna ging Oranje op zoek naar de bevrijdende 2-1, maar Van Persie schoot uit een lastige hoek hard naast, een vrije trap van Robben belandde op de lat en een inzet van Huntelaar van dichtbij werd gekeerd door Mokin.
TerugtrekkenKazachstan trok zich steeds verder terug. Helemaal nadat Baurzhan Dzholchiyev uit het veld werd gestuurd na een stevige overtreding op Afellay.
Afellay moest worden opgelapt, maar hij kon doorvoetballen. En acht minuten voor tijd kroonde uitgerekend hij zich tot matchwinner. Robin van Persie bepaalde de eindstand uiteindelijk op 3-1, door een penalty te benutten.