Video

Commandant over 'jihadmail' ex-militair Volkel: ‘Wij doen melding als iets verdacht is’

11 oktober 2014 om 14:53
nl
Commandant Peter Tankink van de Vliegbasis Volkel vond dat er genoeg aanleiding was om melding te maken van de mail van een ex-militair van de basis. Dat zei hij zaterdagmiddag in het programma Alles Mag Op Zaterdag bij Omroep Brabant Radio.
Geschreven door

Even was er angst dat een tot de islam bekeerde oud-militair zou hebben geprobeerd militairen van Vliegbasis Volkel te ronselen voor de gewelddadige jihad. Dat zou gebleken zijn uit een mail, maar vrijdagmiddag werd duidelijk dat dat niet het geval was. “Op de inhoud van de mail ga ik verder niet in, maar alles wat er gebeurt op de basis heeft te maken met alertheid”, zei Tankink.
Opgelucht“Als wij iets tegenkomen doen we melding en dan is het aan de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst om het op te pakken en uit te zoeken”, vertelt Tankink. “Ik ben opgelucht dat er geen dreiging is voor mijn mensen.”
De commandant wil verder geen uitspraken doen over de inhoud van de mail of over waarom hij er melding van gemaakt heeft. “Het is in het belang van de veiligheid van de mensen dat we daar niet te veel over zeggen”, aldus Tankink.
Gespannen sfeer op vliegbasis VolkelOp de vliegbasis in Volkel is de sfeer wel wat veranderd sinds de missie van start is gegaan. “Nu zit er nog maar zo’n 25 man van ons in Irak, maar tien procent van het totaal. Vliegbasis Leeuwarden levert de meeste mensen”, legt Tankink uit.
Vanaf januari worden de rollen omgedraaid en gaan er 200 mensen uit Volkel naar Irak, dan levert Leeuwarden nog maar een klein deel. “Op de vliegbasis is iedereen extra alert. Mensen zijn gespannen over hoe dat straks zal zijn”, zei de commandant. Zelf gaat Tankink ook nog langs om te kijken hoe zijn mensen daar werken.
Rode knopTankink is zelf ook F-16-vlieger. In 1999 haalde hij een MiG-29, een Russische straaljager, neer vanuit een F-16. Het was de eerste keer dat een Nederlandse vlieger een vijandig toestel neerhaalde sinds de Tweede Wereldoorlog. Tankink weet dus precies wat zijn mannen en vrouwen doormaken in Irak. “Op het moment dat je de rode knop indrukt om een raket af te vuren, dan duurt dat maar een seconde, maar voor je gevoel duurt het heel erg lang”, vertelt Tankink.
“Als je ziet dat je je doel geraakt hebt, dan geeft dat een gevoel van euforie en succes. Maar je moet altijd alert blijven, want jij kunt ook beschoten worden”, zegt de commandant. “Op zo’n moment denk je niet aan de jongen die in de straaljager of de auto zit waar je op richt. Je bent dan bezig met het uitvoeren van je taak.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.