Koerdische Vereniging Eindhoven: 'No Surrender-leden niet gemeld, we hebben er wel begrip voor'

11 oktober 2014 om 17:47
nl
De drie leden van motorclub No Surrender die met Koerden vechten tegen Islamitische Staat (IS), hebben zich voor hun vertrek niet gemeld bij de Koerdische Culturele Vereniging in Eindhoven. Een van de drie No Surrender-leden die naar Irak vertrokken zijn, is een 26-jarige man uit Breda.
Geschreven door

Ook bij de Federatie Koerden in Nederland hebben de mannen zich voor hun vertrek niet gemeld om contact te zoeken met Koerden in Irak. President Klaas Otto van Motorclub No Surrender liet weten dat de drie clubleden naar Irak zijn vertrokken omdat ze daar willen strijden tegen onrecht. "Ze wilden vanuit privé-overwegingen een daad stellen nadat ze de beelden van onthoofdingen zagen."
Velen bieden hulp aanKoerdische verenigingen in Nederland krijgen de laatste weken geregeld mailtjes van Nederlanders die willen gaan meevechten met de Koerden in Irak.
“Dat zijn niet alleen berichten van allochtonen, maar ook veel autochtonen bieden hun hulp aan”, zegt Kendal Awges van de Koerdische Culturele Vereniging Eindhoven, de enige Koerdische vereniging in Brabant. “Maar de Bredanaar van No Surrender heeft geen contact met ons gezocht. Alle drie de leden zijn bij ons onbekend.”
‘Ga niet naar Irak’“Wanneer wij mailtjes krijgen met de vraag hoe mensen de Koerdische gemeenschap kunnen steunen, raden wij altijd af om naar Irak te gaan”, aldus Awges. “Wij zijn een humanitaire vereniging, gericht op culturele activiteiten. Iedereen die de gruwelijke beelden van IS ziet, wil iets doen. Maar geweld lost niets op.”
Nederlanders die nu naar Irak vertrekken kunnen volgens Awges ook niets betekenen in de strijd tegen IS. “Deze mensen realiseren zich niet dat de Koerden geen gebrek hebben aan mankracht, maar aan wapens.”
Begrip voor meevechtenToch heeft Kendal Awges begrip voor de drie mannen die zich aan hebben gesloten bij de Koerden in Irak. “Ik voel wat zij voelen. Koerdische steden worden aangevallen door moordenaars. Er wordt niet genoeg gedaan om de Koerden daar te helpen. Als de politiek zwijgt, onderneemt de burger zelf actie. Wij kunnen ze niet meer tegenhouden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.