Oudste veteraan Wilhelm Wylenzek overleden in Breda

BREDA - Wilhelm Wylenzek (99) is afgelopen zaterdag overleden. Met hem verliest Breda de oudste veteraan van de Eerste Poolse Pantser Divisie uit de Tweede Wereldoorlog.
Wylenzek arriveerde in oktober 1944 als 28-jarige in Breda om nooit meer te vertrekken. Hij trouwde met Gerry Vermeulen, samen kregen ze vier kinderen, tien kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. Dat meldt BN DeStem.

Poolse gemeenschap
Tot aan zijn pensioen in 1977 was hij werkzaam als programmeur bij Enka. De oud-strijder heeft zich altijd sterk gemaakt voor de Poolse gemeenschap in Breda. Zo was hij in 1946 medeoprichter van het Pools Katholieke Genootschap, voorloper van de latere Culturele Vereniging Polonia. "Ze dachten toen nog dat ze terug zouden gaan naar Polen en ze wilden dat hun nieuwe partners de cultuur leerden kennen", vertelt dochter Will van Lieshout.

In 1956 nam Wylenzek de leiding over van het Poolse schooltje aan de Bredase Keizerstraat, waar kinderen van oud-strijders op zaterdag taalles kregen. Omdat hij jarenlang stateloos was, duurde het tot 1960 voordat Wylenzek in z'n eentje naar Polen kon terugkeren voor familiebezoek. "Pas in 1965 gingen we met het hele gezin naar Polen", zegt zijn dochter.

In 1994, bij het bezoek van de Poolse president aan Nederland, stond Wylenzek vooraan toen Lech Walesa met koningin Beatrix een monument in Made onthulde.

Ereburger
Wylenzek was medeverantwoordelijk voor de huidige locatie van het Generaal Maczekmuseum en op zijn verzoek werd het Comité Herdenking '44 in Ginneken opgericht. De veteraan ontving tal van onderscheidingen en sloeg nooit een herdenking over. Hij was ereburger van Breda en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Afscheidsdienst
Wilhelm Wylenzek en zijn vrouw brachten hun laatste jaren door in het Teteringse zorgcentrum Zuiderhout, waar Gerry in februari 2014 overleed. Op donderdag 9 april vanaf elf uur is daar een afscheidsdienst voor Wilhelm Wylenzek.