Scout Piet de Visser (80) uit Oisterwijk leeft voor het voetbal: 'Ik moet het gras ruiken'

EINDHOVEN - De wereldberoemde voetbalscout Piet de Visser uit Oisterwijk leeft voor het voetbal. De 80-jarige oud-trainer reist daarom nog steeds de wereld over, op zoek naar talent. Vorige week werd in zijn woonplaats Oisterwijk het boek dat Volkskrant-journalist Willem Vissers over hem schreef gepresenteerd: 'Voetbal als medicijn'.
Willem Vissers wilde al jaren een boek schrijven over Piet de Visser: "Zijn liefde voor voetbal en zijn kennis van voetbal. Daar ben ik door gefascineerd. Hij is een levende anekdote. Vorig jaar is zijn vrouw overleden en toen hebben we besloten dat het boek er moest komen."

De Visser ('Ik lees nooit!') heeft het boek in één nacht uitgelezen. "Willem heeft m' n leven fantastisch weergegeven", zegt De Visser. Een leven dat volop in het teken staat van voetbal. "Ik adem voetbal, ben ook echt een sportfanaat. In m' n tweede leven word ik wielrenner. Dat vind ik ook een geweldige sport."

Altijd op zoek naar voetbaltalent
Ondanks zijn leeftijd én zijn strijd tegen slokdarmkanker, is Piet de Visser nog steeds actief. Vlak voor de boekpresentatie bezocht hij nog een voetbalschool in Ecuador. Altijd op zoek naar voetbaltalent voor Chelsea. Piet de Visser: "Ik ben trots dat mijn club Chelsea mij nog steeds contracten aanbiedt zodat ik als scout over de hele wereld kan rondreizen. Ik zie de top van de top in de voetbalwereld en voor mij is dat natuurlijk als een medicijn. Toen ik door m' n ziekte een tijdje niet kon scouten, werd ik helemaal gek. Ik moest erop uit, ik moest het gras ruiken."

De Visser heeft een lange carrière als trainer achter de rug. Zo was hij onder meer bij NAC en Willem II in dienst. Als scout werkte hij daarna eerst voor PSV en nu alweer jaren voor Chelsea.

Piet de Visser Foundation
De opbrengst van het boek 'Voetbal als medicijn' gaat in zijn geheel naar de Piet de Visser Foundation. Die is opgericht om onder meer een voetbalschool in Ghana te ondersteunen.