Video

Station, schouwburg, universiteit en kapel in Tilburg aangewezen als rijksmonumenten

8 april 2015 om 12:49
nl
Vier belangrijke gebouwen in Tilburg zijn aangewezen als rijksmonument door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het gaat om de stadsschouwburg, het station, het Cobbenhagengebouw van de universiteit en de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood die achter de Schouwburgpromenade aan de Kapelhof ligt.
Geschreven door

De bouwwerken zijn samen met 196 andere gebouwen in Nederland gekozen uit een lijst van miljoenen bouwwerken die in de jaren na de oorlog in Nederland zijn gebouwd.
[Tweet:body:https://twitter.com/omroepbrabant/statuses/586101424901226496]
Tilburg heeft vijf rijksmonumenten van na de oorlogDaarmee heeft Tilburg nu vijf gebouwen uit de naoorloogse periode die zijn aangewezen als rijksmonumenten. Een pand dat is aangewezen als rijksmonument is beschermd, omdat het gebouw van nationaal belang is vanwege de monumentale waarde. Er mogen in principe geen aanpassingen worden gedaan aan zo'n monument. Dat geldt zowel voor de binnen- als buitenkant van het gebouw.
Voor het onderhoud zijn er meestal voor de eigenaar gunstige financiële regelingen. In veel gevallen is een rijksmonument particulier bezit. Dat is niet altijd zo. Zo is de gemeente Tilburg eigenaar van de schouwburg in de stad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.