'Dure maatregelen van boeren tegen ammoniakuitstoot helpen nauwelijks'

12 oktober 2014 om 00:14
nl
Maatregelen die boeren moeten nemen om de ammoniakuitstoot terug te brengen, lijken niet of nauwelijks resultaat op te leveren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen, zo meldt EenVandaag. In Brabant moeten boeren die willen uitbreiden naast de geldende landelijke regels, extra maatregelen nemen om ammoniakuitstoot te beperken.
Geschreven door

Boeren moeten van de overheid sinds begin jaren '90 van de vorige eeuw allerlei kostbare maatregelen nemen om de uitstoot van ammoniak te verlagen.
Luchtwasschermen Zo hebben grote boerenbedrijven luchtwasschermen in de stallen en mogen ze niet bovengronds mest uitrijden. Uit een reportage van EenVandaag blijkt dat er door de maatregelen nauwelijks veranderingen worden gemeten in de ammoniakuitstoot.
In Brabant is het onderwerp een heet hangijzer. De provincie wil dat Brabant een voorbeeldprovincie is als het gaat om zorgvuldige duurzame veehouderij. Boeren moeten in onze provincie daarom bovenop de landelijk regels extra maatregelen nemen tegen uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.
Varkensboeren naar rechterDe Nederlandse Vakbond Varkenshouders stapte naar de rechter omdat varkenshouders vanwege de strengere regels meer kosten moeten maken.
In het verleden zijn meerdere keren Brabantse boeren beboet, omdat ze werden betrapt op gesjoemel met de ammoniakuitstoot.
Politieke partijen vragen extra informatieVerschillende politieke partijen hebben inmiddels aan de verantwoordelijk staatssecretaris informatie over de kwestie gevraagd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.