Droom van gehandicapten komt uit in Deurne: voor het eerst autorijden

12 april 2015 om 14:27
nl
Een droom kwam zondag uit voor zestig mensen met een verstandelijke beperking. Zij mochten in Deurne voor het eerst autorijden. Speciaal voor hen was een industrieterrein afgezet.
Geschreven door

"Tuuuuuuuuut!" De deelnemers rijden een parcours over het voor deze gelegenheid afgesloten industrieterrein Binderen. Ze mogen twee keer een halfuur rijden. Ze toeteren naar de vrienden, bekenden en familieleden, die vanaf de zijkant vol trots toekijken. Ze stralen achter het stuur.
'Fantastisch leuk'Frank is een van de verstandelijk gehandicapten die meedoet. Een rij-instructeur zit naast hem. Die geeft gas. Frank stuurt. "Dit is ook voldoende. Het is best lastig, want je bent én aan het kijken én aan het sturen. Je moet best veel dingen tegelijk doen, maar het is fantastisch leuk. Ik heb net de bocht gemaakt! En de toeter heb ik ook al gevonden. Tuuuuuut!"
"Frank gaf al jaren aan dat hij zou willen proberen auto te rijden", vertelt zijn vader. "We hebben wel eens gezocht maar een simulator, maar die was niet zo snel te vinden. Dit is een perfect evenement voor deze mensen om dit eens te kunnen doen . Ze zijn allemaal razend enthousiast, Ik had gedacht dat Frank veel nerveuzer zou zijn. Dan transpireert hij vaak. Maar hij zit met alle rust achter het stuur, alsof hij dit al vaker gedaan heeft..."
Staat op wenslijstjesHet evenement werd georganiseerd door de stichting Rij Ervaring Voor Iedereen. "Onze stichting zet zich in voor mensen met een verstandelijke, visuele en lichamelijke beperking", legt Daphne Brouwers uit.
"Wij willen deze mensen een keer de kans geven zelf te ervaren hoe het is om een auto te besturen. Dit leeft enorm bij onze doelgroep. Het staat op veel wenslijstjes. Wij willen deze wens graag voor hen uit laten komen. Zo'n evenement heeft nog nooit plaatsgevonden in Nederland. "
'Wel voorzichtig'"Ik mag om twaalf uur", vertelt een van de wachtenden aan de zijkant. "Ik heb nog nooit gereden. Ik wil dit wel eens doen" Hij zwaait naar de langsrijdende auto's. "Maar ik ga het wel voorzichtig doen."
Daar denken sommige deelnemers zichtbaar anders over. Een auto zoeft in volle vaart voorbij. "Dat was duidelijk een vrouw achter het stuur", lachen de toeschouwers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.