PSV sleept 22e landstitel binnen na 4-1 winst op sc Heerenveen: 'Het is eindelijk gelukt'

19 april 2015 om 00:12 • Aangepast 21 november 2020 om 18:54
nl
PSV heeft zaterdag de kroon op het werk gezet. In een kolkend Philips Stadion stelde de Eindhovense ploeg de 22e landstitel veilig met een overtuigende overwinning op sc Heerenveen: 4-1. Georginio Wijnaldum kreeg uit handen van PSV-clubicoon Willy van der Kuijlen de kampioensschaal. De 24-jarige Rotterdammer mocht als aanvoerder de trofee als eerste omhoog houden.
Profielfoto van
Geschreven door

Van zogeheten 'kampioensstress' was amper sprake bij het elftal van trainer Phillip Cocu, dat al bijna het hele seizoen aan kop van de ranglijst staat. PSV maakte vanaf de aftrap een scherpe indruk, in tegenstelling tot Heerenveen dat het de thuisclub nauwelijks moeilijk maakte.
Al in de derde minuut ontploften de 35.000 toeschouwers van vreugde toen Luuk de Jong op aangeven van Luciano Narsingh ongehinderd de 1-0 binnen kopte. Voor zover de PSV'ers al gebukt gingen onder de spanning, schudden ze die daarmee meteen van zich af.
LEES OOK: Eindhoven ontploft: tienduizenden supporters op de been bij spectaculair kampioensfeest PSV
Strak in de kruisingHalverwege de eerste helft verdubbelde Memphis Depay de score met een loepzuivere vrije trap. De topschutter van PSV, die naar alle waarschijnlijkheid bezig is aan zijn laatste weken in Eindhoven, knalde de bal vanaf twintig meter strak in de kruising (2-0). Het betekende voor Depay zijn twintigste treffer van het seizoen.
Een momentje van onoplettendheid achterin bij PSV leidde er toe dat het slap spelende Heerenveen de aansluitingstreffer kon maken. Uitgerekend Joey van den Berg, die twintig kratten bier had gekregen van PSV-fans als 'aanmoediging' om te verliezen, tikte na een voorzet van Stefano Marzo de 2-1 binnen. Enkele minuten voor rust bracht De Jong de marge echter weer op twee. De spits kopte zijn negentiende treffer van het seizoen binnen, zoals zo vaak op aangeven van linksback Jetro Willems die al zijn twaalfde assist leverde.
LEES OOK: PSV kampioen: beleef de huldiging zondag LIVE op Omroep Brabant

Wachten op privacy instellingen...

Nieuwe kampioenIn de tweede helft was het voor PSV vooral wachten op het laatste fluitsignaal. Al wekenlang was niet meer de vraag óf de ploeg van Cocu zou worden, maar wanneer. Toen scheidsrechter Serdar Gözübüyük om 21.34 uur het eindsignaal gaf, kort nadat Luciano Narsingh er nog 4-1 van had gemaakt, kon PSV voor het eerst sinds 2008 feest vieren. Na vier jaar Ajax heeft Nederland weer een nieuwe landskampioen.
BEKIJK OOK: De foto's van het kampioenschap van PSV
Lang op gewachtPSV moest lang op de 22e landstitel wachten. Na nummer 21 in 2008 bleef het jarenlang stil in Eindhoven. PSV kon in 2012 wel de winst van de KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal vieren, maar het zo gewenste landskampioenschap ging steeds aan Eindhoven voorbij.
Na vier landstitels op rij tussen 2005 en 2008 zag PSV de schaal gaan naar achtereenvolgens AZ (2009), FC Twente (2010) en Ajax (2011, 2012, 2013 en 2014). De Brabantse club moest in die jaren genoegen nemen met achtereenvolgens de vierde, derde (drie keer op rij), tweede en vierde plaats op de ranglijst. Dit seizoen staat PSV weer op één, met de 22e landstitel als beloning. Alleen Ajax is vaker kampioen geworden (33 keer). Feyenoord staat derde met veertien titels.
LEES OOK: [LIVEBLOG] Sterk PSV sleept 22e landstitel binnen: lees hier alles terug

Wachten op privacy instellingen...

LandstitelsPSV behaalde de vorige landstitels in 1929, 1935, 1951, 1963, 1975, 1976, 1978, 1986, 1987, 1988, 1989, 1991, 1992, 1997, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007 en 2008. In de prijzenkast in het Philips Stadion prijken verder de Europa Cup 1 (1988), UEFA Cup (1978), negen KNVB-bekers, acht Johan Cruijff Schalen en één Supercup.
LEES OOK: Zo ging PSV naar de landstitel: de kampioenswedstrijd tegen SC Heerenveen in 11 foto's

Wachten op privacy instellingen...

Succes Phillip CocuPhillip Cocu heeft zich in een select rijtje geschaard. De 44-jarige trainer van PSV verzekerde zich zaterdag van het kampioenschap met de Eindhovense club, waarmee hij eerder als speler al vier landstitels pakte (1997, 2005, 2006 en 2007). Alleen Ronald Koeman en Eric Gerets werden eerder als speler én trainer kampioen met PSV.
Koeman vierde in zijn actieve carrière in 1987, 1988 en 1989 drie titels op rij met PSV. In 2007 mocht hij als trainer in Eindhoven de schaal ophalen. Gerets werd in 1986, 1987, 1988, 1989, 1991 en 1992 op het veld kampioen met PSV, in 2000 en 2001 vierde de Belg de titel langs het veld als hoofdtrainer.
Voor Cocu is de landstitel zijn tweede prijs als trainer van PSV. In 2012 leidde hij de club als interim-hoofdcoach naar winst van de KNVB-beker. Alleen Kees Rijvers, Guus Hiddink en Dick Advocaat pakten met PSV beide prijzen sinds de invoering van de eredivisie.
LEES OOK: Landskampioenschap PSV: doelman Jeroen Zoet van begin tot eind van de partij

Wachten op privacy instellingen...

'PSV verdient de titel'Zichtbaar geëmotioneerd verscheen PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum zaterdagavond na de geslaagde kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen voor de tv-camera's van FOX Sports. "We hebben het gered'', sprak hij glunderend. "Ik krijg kippenvel van de sfeer hier. Ik heb zelf ook lang op de landstitel moeten wachten. Nu, in mijn negende seizoen, is het dan toch eindelijk gelukt. En het is terecht. Iedereen bij PSV verdient dit kampioenschap.''
In al het feestgedruis op het PSV-veld had Depay zaterdagavond moeite om zijn gevoelens na het binnenhalen van de landstitel te omschrijven. "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor'', jubelde hij na de uitbundige zege op sc Heerenveen.
"Iedereen bij de club is het hele seizoen heel betrokken met elkaar en met alles geweest. Dit kampioenschap is mede daarom echt verdiend. Ik ben ook juist dit seizoen gebleven om de landstitel met PSV te winnen. Ja, komend seizoen wacht de Champions League. Daar droomt iedereen bij de club van'', grijnsde de topscorer, die zich bij FOX Sports niet liet verleiden tot een uitspraak over zijn nabije toekomst.
Huldiging PSVPSV wordt zondag gehuldigd op het Stadhuisplein in Eindhoven. Het kampioensfeest is zondag live vanaf halfvijf te zien op Omroep Brabant. Zowel de huldiging op het Stadhuisplein als de rit op de platte kar met de spelers en technische staf in de binnenstad van Eindhoven wordt uitgezonden. Aansluitend wordt er die avond een samenvatting van de huldiging uitgezonden.
De Eindhovenaren mogen zich na zeven jaar eindelijk weer eens kampioen van Nederland noemen. Op de achtergrond bouwt technisch directeur Marcel Brands alvast aan het elftal van de toekomst. De technisch manager richt zich daarbij vooral op de defensie. Brands hoopt de huidige achterhoede in stand te houden en waar mogelijk te versterken. “Dan hebben we een goed fundament liggen, wat volgens mij de basis is voor succes.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Omroep Brabant houdt je ook op de hoogte via radio en internet. Vanaf zaterdagavond is op internet een terugblik op het afgelopen seizoen te zien en zondagmiddag een livestream vanuit het Stadhuisplein. De tv-uitzending is ook via de website te bekijken. Voor alle artikelen over PSV, ga naar omroepbrabant.nl/psv.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.